Vermijd de 2 Grootste Fouten bij Beleggen: Bespaar Geld!
Beste Happy Investor, In dit gastartikel neemt Jorgo ons mee in de twee grootste fouten bij beleggen. Hier belichten we de twee grote fouten bij beleggen waarvan is vastgesteld dat ze vaak voorkomen bij individuele of kleine beleggers, die effecten, beleggingsfondsen en ETF’s kopen en verkopen via een effectenmakelaar of spaarrekening (zoals 401(k)s). Deze grote fouten bij beleggen worden gevormd door onderliggende gedragsbiases. Wij geven tips over hoe je de verschillende onderliggende gedragsfouten kan vermijden.
In het bijzonder kijken we naar diversificatie (over activaklassen, locatie en portefeuillevorming) en kortzichtigheid (leidend tot present bias, spijtaversie en het dispositie-effect).
Op naar hoger rendement én lager risico!
Inhoudsopgave:
De Eerste Grootste Fout bij Beleggen: Diversificatie
Beginnende beleggers maken drie grote fouten bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille
Hoe kan ik deze grootste fout bij beleggen vermijden?
De Tweede Grootste Fout bij Beleggen: Kortzichtigheid
Hoe kan ik deze grote fout bij beleggen voorkomen?
De Eerste Grootste Fout bij Beleggen: Diversificatie
Als men één enkele uitdrukking zou moeten kiezen om het ontwerp van de financiële producten op de markten te karakteriseren, dan zou dat “pro choice” kunnen zijn. Als individuele belegger word je geconfronteerd met een overweldigend, bijna beangstigend aantal keuzes die je moet maken voor een belegging.
Eerst moet je een activaklasse kiezen, bijvoorbeeld: aandelen, vastrentende waarden, grondstoffen of vastgoed. Vervolgens moet je een portefeuille samenstellen door of individuele aandelen aan te houden, ofwel een beleggingsfonds of ETF te kopen. Ten slotte moet je rekening houden met de soorten beleggingsrisico’s: markt- of systematisch risico, wisselkoersen, inflatiepercentage, politiek risico en rentevoeten.
Het is niet verwonderlijk dat veel beginnende beleggers zich aansluiten op de Happy Investors Community voor de cursus en persoonlijke coaching 😉. Er zijn héél veel aandachtspunten en veel kansen tot fouten bij beleggen.
Beginnende beleggers maken drie grote fouten bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille
Onderzoekers (Cronqvist en Thaler, 2004) hebben aangetoond dat individuele of kleine beleggers slechte keuzes maken bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille voor de lange termijn.
Ten eerste blijkt uit hun onderzoek dat particuliere beleggers ervoor kiezen om te veel aandelen (lokale en mondiale) in hun portefeuille aan te houden: gemiddeld 96% (!) van hun vermogen. Slechts 4% houdt vastrentende beleggingen aan (d.w.z. inflatiegeïndexeerde obligaties), en bijna geen enkele belegger overweegt beleggingen in private equity of hedgefondsen.
Houd in je portefeuille ook rekening met: vastgoed, grondstoffen, bedrijfsobligaties en vergeet niet te indexeren tegen inflatie
Te veel lokale aandelen
Ten tweede tonen de onderzoekers aan dat het nog erger is, want 50% van het belegd vermogen is lokaal geconcentreerd. Dus alleen belegd in het land waar je woont. Als je bijvoorbeeld in Japan woont, dan heb je alleen Japanse aandelen. Dus, ruwweg, 50% van de beleggers is vatbaar voor de home bias wat een veelvoorkomende bias bij beleggen is.
Dit is dan ook de reden dat ik vaak aangeef waarom NIET in AEX investeren. Het is slimmer om onderzoek te doen naar de beste aandelen uit iedere sector. En als je het mij vraagt bevat de AEX maar één echt uniek aandeel dat de moeite waard is.
Een andere, eenvoudige, manier om deze grote fout bij beleggen te voorkomen, is door te kiezen voor wereldwijde ETFs. Daarmee heb je direct veel spreiding.
Te passief beheer van de beleggingsportefeuille
Ten derde vertonen beleggers tekenen van inertie of beperkte aandachtsspanne. Ook dit is een van de grootste fouten bij beleggen. De onderzoekers stellen vast dat beleggingen van kleine beleggers bij het samenstellen van hun portefeuille worden beïnvloed door recente rendementen in verschillende segmenten van de markt. Nadat de portefeuille is samengesteld, wijzigt de meerderheid van de beleggers hun portefeuille niet meer.
Zij controleren eenvoudigweg niet vaak genoeg of hun holdings nog correct zijn en vertonen dus inertie. De aandacht van de beleggers is beperkt, omdat kleine beleggers het sterkst worden beïnvloed door historische rendementen uit het verleden op het moment dat zij hun portefeuille samenstellen.
Belangrijk is dat je jouw portefeuille ook wereldwijd diversifieert om de “home bias” te vermijden
Dit impliceert dat het moment waarop je een portefeuille samenstelt, sterke gevolgen heeft voor je asset allocatie holdings, want nadat je de portefeuille hebt samengesteld, blijft je eraan vasthouden.
Met andere woorden: een goed begin is méér dan het halve werk! Als beginnende belegger kan je beter hulp zoeken en laten informeren over hoe je een goede portefeuille samenstelt. Vervolgens is het belangrijk om hierbij up-to-date te blijven, bijvoorbeeld door het doen van onderzoek de beste aandelen (uit verschillende sectoren).
Tip: een goed begin is cruciaal voor financieel succes
Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!
Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:
- Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
- Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
- Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
- Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
- Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement + coaching + community met 75% korting.
Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.
Hoe kan ik deze grootste fout bij beleggen vermijden?
Het is belangrijk om binnen je portefeuille goed te spreiden over alle bestaande activaklassen. Een goede vuistregel is om 60% van uw belegd vermogen aan te houden in risicovolle activa (zoals aandelen) en 40% van uw belegd vermogen in meer risicovrije activa (zoals staatsobligaties). Obligaties zijn een manier voor beleggen met weinig risico, maar helaas bieden zij ook heel laag rendement. Persoonlijk opteer ik voor 100% beleggen in aandelen, ETFs, vastgoed en andere risicovolle beleggingen. Maar let wel dat dit heel persoonlijk is, en ik mogelijk een (veel) hoger risicoprofiel heb dan jij.
Houd in je portefeuille ook rekening met: vastgoed, grondstoffen, bedrijfsobligaties en vergeet niet te indexeren tegen inflatie. Dit laatste is vooral belangrijk wanneer je belegt voor de lange termijn.
Belangrijk is dat je jouw portefeuille ook wereldwijd diversifieert om de “home bias” te vermijden. Je wilt niet te veel lokale (geografische) concentratie in je portefeuille. Tegenwoordig helpen de financiële markten je gemakkelijk om de “home bias” te overwinnen, omdat je beleggingsfondsen en ETF’s kan kopen die kleine stukjes activa over de hele wereld aanhouden.
Mensen hebben de neiging om het heden zwaarder te laten wegen dan de toekomst.
Als je ervoor kiest om je portefeuille samen te stellen door individuele activa aan te houden, vergeet dan niet om ook niet-lokale activa te kopen (d.w.z. overweeg opkomende markten). Zo kijk ik tijdens mijn onderzoek naar de beste bedrijven per sector. Het interesseert mij niet veel waar dit bedrijf gevestigd is (al zijn sommige landen wel gunstiger i.v.m. belastingen). Mijn onderzoek vind je op de Happy Investors Community.
Voor beleggers op lange termijn kan inertie (verslapping van aandacht) lastig zijn. Het is verstandig om je portefeuille af en toe te controleren om er zeker van te zijn dat beleggingen nog steeds jouw risico-rendementsvoorkeuren weerspiegelen. Zo niet, verander dan de portefeuille op basis van de informatie die je vandaag hebt, maar laat je niet misleiden door de media. Anders bent je geneigd tot beperkte aandacht en word je kortzichtig.
De Tweede Grootste Fout bij Beleggen: Kortzichtigheid
Mensen hebben de neiging om het heden zwaarder te laten wegen dan de toekomst. Bijgevolg vertonen beleggers dit gedrag in hun beleggingen. In feite is de inertie of beperkte aandacht van beleggers een van de gevolgen van kortzichtig gedrag. Kortzichtigheid komt voort uit present bias: je verkiest een uitbetaling vandaag boven een uitbetaling in de toekomst. Ook geef je, onbewust, de voorkeur aan een potentieel verlies in de toekomst boven een zeker verlies vandaag.
Elke belegger heeft dit wel eens meegemaakt: je was ervan overtuigd dat een bepaald aandeel weinig neerwaarts potentieel had. De koers van het aandeel begint echter te dalen. Toch heb je het gevoel dat de beleggingsbeslissing juist was, dus je hebt het aandeel niet verkocht voor een klein verlies. Je houdt het aandeel aan, omdat een verlies pas een verlies is wanneer je de positie verkoopt (d.w.z., beleggers denken verschillend over papieren verliezen en gerealiseerde verliezen). Toch blijft de koers van het aandeel dalen, en uiteindelijk verkoopt je het met een groter verlies.
Aan de andere kant heeft elke belegger waarschijnlijk ook ten minste eenmaal het volgende meegemaakt: je hebt vertrouwen in een bepaald aandeel met een goed opwaarts potentieel. Zodra de koers van het aandeel begint te stijgen, verkoop je de belegging om jezelf van een winst te verzekeren. Achteraf blijkt dat langer aanhouden tot een hoger rendement zou hebben geleidt.
Onderzoekers noemen de twee bovenstaande situaties het dispositie-effect. Dit effect veroorzaakt de grootste fouten bij beleggen.
Beleggers hebben de neiging om een verlieslatende belegging te lang aan te houden in de hoop dat het aandeel terugkeert naar het gemiddelde. Anderzijds hebben beleggers de neiging winnende beleggingen te vroeg te verkopen om hun rendement veilig te stellen. Beide effecten zijn het gevolg van present bias en, nog erger, leiden tot spijt: in beide situaties had je anders kunnen kiezen om uw uitkomst gunstiger te maken.
Hoe kan ik deze grote fout bij beleggen voorkomen?
Voor lange termijn beleggers is present bias zeker iets dat moet worden vermeden. Als lange termijn belegger wil je richten op de toekomst in plaats van op het heden, maar onze instincten vertellen ons precies het tegenovergestelde te doen.
Om present bias, spijtaversie en het dispositie-effect in één keer te vermijden, stel je vooraf handelsregels op die nooit veranderen en houd je vast aan deze handelsregels. Het hanteren van dergelijke lange termijn plannen is ook precies de manier waarop grote institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, te werk gaan.
Als je bijvoorbeeld XX% verliest op een belegging, verlaat je de positie. Stijgt de aandelenkoers boven een vooraf bepaald niveau, dan pak je winst. Deze regels moeten onbreekbaar zijn, zodat je nooit op emotie handelt. Zo heb je, zelfs wanneer de markten dalen, een doordacht plan waar je goed over hebt nagedacht, zodat je zich eraan houdt.
Dit is dan ook de reden dat ik op de Happy Investors Community standaardregels deel over portefeuille-allocatie en verkoopregels. Daarbij kan je eventueel werken met stop loss en limiet orders om het proces te automatiseren.
Aan de andere kant moet je ook naar de context kijken. Je wilt je winnaars niet te vroeg verkopen. Maar als je afwijkt van de vaste regels, loop je weer het risico emotie toe te laten. Dus een middenweg kan zijn om met limiet orders te werken waarbij je een deel van de aandelen tegen XX% winst verkoopt.
En wat zijn jouw grote fouten bij beleggen? Benoem je grootste fouten bij beleggen in een reactie hieronder zodat we van elkaar kunnen leren!
Referenties
Cronqvist, Henrik, en Richard H. Thaler. 2004. “Design Choices in Privatized Social-Security Systems: Learning from the Swedish Experience.” American Economic Review, 94 (2): 424-428.