Persoonlijke Groei en Ontwikkeling: 7 Tips Volwaardig Leven
persoonlijke-groei-en-ontwikkeling
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
03/03/2022
8 min

Persoonlijke Groei en Ontwikkeling: 7 Tips Volwaardig Leven

03/03/2022
8 min

Beste Happy Investor, hoe kunnen we persoonlijke groei en ontwikkeling inzetten voor een volwaardig leven? Een rijk leven waarbij je met voldoening kan (terug)kijken naar alles wat je hebt (bereikt). Hieronder vind je 7 tips voor het stimuleren van persoonlijke groei en ontwikkeling op een effectieve wijze.

Op naar duurzaam (financieel) succes!

Persoonlijke groei en ontwikkeling tip 1. Wat wil je écht?

persoonlijke-groei-en-ontwikkeling-tips

Persoonlijke groei en ontwikkeling heeft richting nodig. Je wilt een top bereiken. Dan is het wel zo handig dat je de juiste berg beklimt.

Persoonlijke groei en ontwikkeling begint bij jezelf. Neem de tijd om goed te denken over het leven. Wat wil je écht? Niet wat moet of wat sociaal wenselijk is, maar wat is hetgeen je echt wilt.

Dit is een moeilijke vraag. En niet omdat we het vaak niet weten. Of dat we het denken te weten en we halverwege onze koers veranderen. Nee, dit hoort bij het leven en dat is leuk. De reis is flexibel en sta open voor een nieuwe koers wanneer dat logisch lijkt. Maar wat voor veel van ons het moeilijk maakt om aan te geven wat we echt willen, is het gegeven dat we vanuit bepaalde kaders denken.

Kaders worden gevormd door het verleden, opvoeding, de huidige omgeving en jouw denkwijze over de toekomst. Het is een nuttige oefening om te denken buiten deze kaders. Wat wil je écht als je aan niks anders denkt dan wat je echt wilt?

Naast ontwikkeling van Mindset is ook geld een belangrijk aspect voor de Happy Investor. Dit is ook de bestaansreden van Happy Investors Community. Ik geloof erin dat we een bepaalde mate van financiële vrijheid moeten willen bereiken, opdat we veel meer keuzevrijheid in het leven krijgen. Bijna niemand doet echt wat hij wilt. Werken kan super leuk zijn, maar niet 5 dagen per week in een baan waar je hekel aan hebt. Toch doen veel van ons dit wel. Omdat geld gezien wordt als limitatie, worden andere keuzes gemaakt.

Wat betreft persoonlijke ontwikkeling en groei hebben we twee opties. Of we accepteren het leven zoals het is en genieten intens van de kleine momenten (Mindfull), ofwel streven we naar meer (financiële vrijheid) door het maximale uit de huidige omstandigheden te halen. Stel je voor dat we dit kunnen combineren 😉.

Persoonlijke groei begint bij jezelf. Begin met de vraag: wat wil ik écht?

cursus-beleggen-aandelen

Persoonlijke groei en ontwikkeling tip 2. Mindset

Mindset is de tweede belangrijkste tip voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Als je weet wat je wilt, dan heb je richting. Nu is het een kwestie om daar te komen. Hoe groter de droom, hoe meer uitdagingen zullen ontstaan. Hoe je hiermee omgaat is afhankelijk van je Mindset. Dit omschrijf ik als het collectief van alle gedachten. Gelukkig kunnen we de meeste gedachten sturen.

Voorbeeld. Waarom rookt men terwijl ze weten dat het dodelijk is? Vaak is de reden “omdat het lekker is”. Net zoals we wel eens zin hebben om het op een zuipen te zetten. Dit zijn emoties die voortkomen uit gedachten. En deze gedachten komen voort uit verlangen. Als je naar een peuk verlangt, wordt het bijzonder lastig om het te vermijden.

Verlangen zit diep genesteld in ons brein. Voor mij is het ontwikkelen van Mindset om te achterhalen wat dit verlangen is, en dit om te zetten naar een richting die leidt tot volwaardig leven. Zo kan je verlangen naar een peuk, maar verlang je niet nóg meer naar langer en gezonder leven? Het is een kwestie van prioriteit stellen.

De vraag over wat je écht wilt is in feite hetgeen je verlangt. Maak dit zo concreet mogelijk. Hoe ziet je ideale leven eruit? Wat heb je, met wie ben je, en hoe voel je je?

Vervolgens is het belangrijk om je gedachten te trainen. En ja, dit kan je trainen. Zoals positief denken, dankbaarheid, denken in samenwerken en kansen, denken in overvloed en, een belangrijke, geloven in jezelf. En zo ook met geld. Geloof erin dat je duurzaam financieel succes kan behalen als je dit begeert.

Ik vind het heel belangrijk om positief te zijn. Dit maakt het leven zoveel beter. Lees hier verder over een positieve mindset ontwikkelen.

Persoonlijke groei en ontwikkeling tip 3. Communicatie

persoonlijk-groeien-tips

Je weet wat je wilt en traint je Mindset. Dit is een interne ontwikkeling. Maar persoonlijke groei en ontwikkeling betreft meer dan jezelf. Het gaat ook om je omgeving. Om te kunnen uitdrukken wie jij bent, wat je wilt en waar je naar toe gaat, is communicatie van essentieel belang. Ook positief denken, samenwerken, en kansen zien worden versterkt door goede communicatie.

Veel van ons zijn goed in verbale communicatie. Maar minder kunnen ook goed luisteren. Spreek minder, luister meer. Het leven draait niet alleen om jou. Achterhaal waar anderen naar verlangen, en hoe jij ze hierbij kan helpen. Verbeter het leven van anderen, om te bereiken wat je zelf wilt. Dit begint met open en aandachtig luisteren.

Een ander aspect is non-verbale communicatie. Als jij in jezelf gelooft. Als jij je fit, gezond en sterk voelt. Zal je lichaam dit niet uitstralen? Het leuke is: andersom kan ook. Loop (letterlijk) met opgeheven hoofd en recht je schouders. Straal kracht en zelfvertrouwen uit. Mensen gaan anders naar je kijken, en dit heeft effect op je zelfbeeld. Uiteraard is het beter om echt in jezelf te geloven (met bescheidenheid). De rest volgt.

vastgoedfondsen-vergelijker

Persoonlijke groei en ontwikkeling tip 4. Strategisch denken

Een cruciale tip tot persoonlijke groei en ontwikkeling is strategisch denken. Strategie is ondergewaardeerd, vooral omdat het zwaar is. Als ik een strategie voor mijzelf ontwikkel, dan behoor ik mij eraan te houden. Dit vergt zelfdiscipline. Niet iedereen wilt die verantwoordelijkheid nemen. Ook hier spelen emoties zoals angst een grote rol: “kan ik het wel”, “ben ik het waard”, “dit is niet voor mij bestemd”.

Strategisch denken is echter eenvoudig. Je bent nu op positie A (definieer) en je wilt over een aantal jaar op positie B zijn (definieer). Nu is de vraag: welke middelen heb je nodig om op punt B te komen?

Hiervoor moet je weten waar je nu bent. Wie ben jij, waar sta je voor, wat zijn je kwaliteiten, en wat zijn je verbeterpunten? Ook andere factoren zijn van belang: faciliteert de omgeving jouw doelen? Heb je de juiste resources (geld, netwerk, kennis)? Et cetera.

Leer voor jezelf strategisch denken. Als je in de praktijk tegen kansen of uitdagingen aanloopt, vraag jezelf dan af hoe dit bijdraagt aan het strategische doel. Beslis op basis van die vraag.

In het bedrijfsleven is dit niet anders. Leer als werknemer om te denken in het belang van de bedrijfsstrategie. Je gaat andere keuzes maken op basis van de succescriteria (omzet, winst, duurzaamheid, kwaliteit, et cetera). Ik kan je verzekeren dat dergelijk denken bijzonder wordt geapprecieerd door leidinggevenden. Niet alleen behaal je hierdoor persoonlijke doelen, maar zal je ook positief bijdragen aan team en organisatie. En dat kan leiden tot nieuwe kansen.

Persoonlijke groei en ontwikkeling tip 5. Investeren

persoonlijk-ontwikkelen-tips

Leer investeren en beleggen. Beleggen draait om het maken van financiële strategische keuzes. Ook leer je denken als een ondernemer: financiële ratio’s zoals omzet en winst(groei) zijn cruciaal voor iedere business. Leren beleggen is enorm waardevol voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Al helemaal wanneer dit gaat over beleggen in aandelen. In dat perspectief ga je bedrijven analyseren op financiële en strategische aspecten. Je leert denken als een ondernemer en directeur (CEO). Een skill die niet iedereen op de werkvloer heeft.

Buitenom werk heeft het leren van beleggen ook grote impact op jouw persoonlijke leven. Het geeft namelijk financiële vrijheid. En voor sommige van ons zelfs financiële onafhankelijkheid. Het is wat ik vaak herhaal:

Geld biedt de hoogste vorm van dividend: vrijheid

Leer beleggen. Leer geld inzetten als middel om voor jou te laten werken.

Gebruik geld als middel, niet als doel. Het is leuk als je er meer van hebt, maar het is niet belangrijker dan het leven. Onder het leven versta ik niet het hebben van een dure auto, maar het hebben van plezier, vrijheid en voldoening met betekenisvolle relaties. Geld is ondergeschikt. Laat het voor je werken, jij bent de baas.

Dit betekent dat beste investeringen niet per sé die van het beleggen zijn. Investeer bovenal in jezelf, in vriendschap, in familie, in het ontwikkelen van je passie, in het genieten van kleine momenten, et cetera.

beste-aandelen-laag-risico

Persoonlijke groei en ontwikkeling tip 6. Dankbaarheid

Bovenstaande tips voor persoonlijke groei en ontwikkeling bieden de kans om te bereiken wat je wilt. Vergeet echter niet wat je hebt. De grens tussen de twee is moeilijk. Zelf heb ik ook een aantal jaren té veel focus gehad op financiële onafhankelijkheid bereiken. Dit heeft mij tot een bepaalde financiële situatie gebracht op jonge leeftijd (al ben ik er nog lang niet), maar terugkijkend was het meer een obsessie. En dat is nooit goed.

Het is goed om richting te hebben. Om jezelf te ontwikkelen. Het dagelijks oefenen van groei Mindset.

Aan de andere kant wil je dankbaar zijn. Wie tevreden is met wat hij heeft beschikt over een bijzondere macht. Je onderhandelingspositie wordt exponentieel vergroot. Immers, je hoeft niks meer. Daarnaast is het ook beter voor je gemoedstoestand. Meer rust in je hoofd.

Probeer evenwicht te vinden tussen persoonlijke groei en ontwikkeling en dankbaarheid. Stel concrete doelen als een intentie. Haal het maximale uit je dag, maar laat het resultaat je leven niet beïnvloeden.

Zo ook met geld. Beleggen is de beste manier naar financiële vrijheid. Maar beleggen is geen lineair verloop. Soms boek je forse verliezen, en soms grote winsten. Het gaat met pieken en dalen. Althans, bij de meeste vormen. Zo kan je ook beleggen in vastgoed en andere assets die geen koersschommelingen bieden. Let wel: iedere vorm van beleggen kent risico’s tot geld verlies. Dus raak niet in paniek als het even tegenzit. Blijf vasthouden aan je koers en wees dankbaar voor al wat je hebt.

laten-beleggen-vergelijker-2022

Persoonlijke groei en ontwikkeling tip 7. Omgeving

De laatste tip over persoonlijke groei en ontwikkeling is om te kijken naar de omgeving. De omgeving vormt een kader waarin jij acteert. Is dit het juiste kader die stimuleert in hetgeen wat je wilt? Als je wilt groeien, zal je omgeving ook moeten groeien. Dit betreft vooral kleine aanpassingen. Denk aan maatregelen om negatief gedrag te voorkomen, zoals geen sigaretten, chips en fastfood kopen. Ook kan het zijn om positief gedrag te stimuleren, zoals het klaarleggen van een boek of alvast je sportkleren aan te doen tijdens het ontbijt.

Verwijder triggers die leiden tot zelfdestructief gedrag. Soms betekent dat radicale beslissingen.

Creëer een (interne en externe) omgeving die jou stimuleert.

Door het toepassen van deze 7 tips zal je persoonlijke groei en ontwikkeling inzetten naar een meer volwaardig leven.

Reacties
Categorieën