7x Beste Crypto Brokers Vergelijken voor Nederland | Happy Investors
beste-crypto-broker
Beleggen in Crypto
Happy Investors
Beleggen in Crypto
12/20/2021
11 min

7x Beste Crypto Brokers Vergelijken voor Nederland | Happy Investors

12/20/2021
11 min

Beste lange termijn belegger, in dit artikel vergelijken we de beste crypto brokers. Het is nog onzeker of cryptomunten een goede lange termijn investering is. Wat echter wel zeker is, is de keuze voor een van de beste crypto brokers. In dit vergelijk beoordelen we op meerdere criteria: van de veiligste tot de goedkoopste crypto broker. Tevens behandelen we tips voor goedkoop beleggen in cryptocurrency. Zo heb je naast de broker zelf ook invloed op de kosten.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave

Let op: beleggen kent risico's tot geld verlies. Met name crypto beleggen is uiterst risico met een hoge kans op geld verlies. Tevens bevat dit artikel affiliate links met samenwerking waarvoor wij een vergoeding ontvangen in ruil voor het onderzoek dat wij verrichten. 

7x Beste Crypto Brokers voor Nederland en België

beste-crypto-brokers-vergelijk

Wat zijn de beste crypto brokers? Hieronder vergelijken we 7 van de beste crypto brokers voor Nederlandse en Belgische beleggers. Dit varieert van de goedkoopste tot aan de meest uitgebreide. De een is regionaal, de ander wereldwijd. Ook zijn er beste crypto brokers waarbij eveneens aandelen beschikbaar zijn.

Let op: de term "beste" refereert naar een bundeling van goede kwaliteiten, maar is niet persoonsgebonden. Wat voor mij de beste is, kan voor jou niet de beste zijn. Kijk daarom kritisch naar alle feiten en maak uw eigen keuze.

Samengevat zijn dit de criteria voor de vergelijking:

  1. Kosten
  2. Aanbod
  3. Veilig
  4. Gebruiksgemak
  5. Servicedesk

Lees verder en vergelijk de beste crypto brokers.

Beste Crypto Broker Nederland 1. Bitvavo

bitvavo

Bitvavo is wellicht een van de beste crypto broker in Nederland en België. Meer dan 1 miljoen cryptobeleggers zijn reeds aangesloten op dit crypto handelsplatform. Zij beoordelen Bitvavo met een 8.6 uit 10, wat relatief hoog is. Nederlanders en Belgen appreciëren het gebruiksgemak: een account is snel aangemaakt en de servicedesk is (deels) Nederlandstalig. Geld overboeken (en terugstorten) werkt met het bekende iDeal: snel, makkelijk en veilig. Dit is gratis, maar het opnemen van crypto brengt kleine kosten met zich mee (vanuit de blockchain).

Meer dan 150+ cryptovaluta kunnen worden verhandelt bij Bitvavo. De transactiekosten variëren van 0,03% tot 0,25%. Daarmee behoren zij tot de goedkoopste crypto brokers. En wat betreft veiligheid voldoet het cryptoplatform aan Nederlandse wetgeving. Ze staat ingeschreven bij De Nederlandsche Bank (DNB) en Kamer van Koophandel. Een nadeel is dat zij niet onder AFM toezicht staan. Deze instantie is doorgaans het meest kritisch (onder Nederlandse instituten).

Bitvavo is niet de goedkoopste noch de grootste. Wel is het een toegankelijk platform voor Nederlanders.

Meer informatie en/of beginnen? Klik hier voor meer informatie

Beste Crypto Broker Internationaal 2. Binance

binance

Binance is internationaal bezien de beste crypto broker en tevens de grootste. Toen ik in 2017 begon was Binance al het meest geavanceerde cryptoplatform. Anno 2023 zijn ze louter beter en goedkoper geworden. De broker is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde cryptobeleggers.

Binance is de beste crypto broker omdat zij het meest uitgebreid platform heeft. Naast honderden cryptovaluta’s bieden zij vele functionaliteiten aan. Dit gaat van crypto kopen en crypto staking tot aan derivaten, crypto leningen en zelfs een NFT marktplaats.

Transactiekosten zijn relatief laag: 0.015% tot 0.10%. Meer dan 500+ cryptovaluta’s zijn beschikbaar.

Binance is een van de beste crypto broker voor wie gevorderd wilt geraken. Als beginnende crypto belegger kan je wat overweldigend raken door de vele opties. Met inzet kan ook jij dit leren. Let wel op dat je alleen handelt in zaken die je begrijpt. De vele opties kunnen ook leiden tot het nemen van meer risico, zoals het toepassen van hefbomen (waar >90% geld mee verliest). Niet doen a.u.b!

Meer informatie en/of beginnen? Klik hier voor meer informatie

Beste Crypto Broker met Aandelen 3. eToro

beste-crypto-broker-etoro

Een van de beste broker voor crypto’s én aandelen kopen is eToro. De combinatie is gewenst, omdat crypto’s uiterst risicovolle beleggingen zijn. Ter risicospreiding is het zeer verstandig om eveneens te investeren in aandelen (en idealiter ETF’s). Sterker nog, het geldende advies is om maximaal 3 tot 10% van het beleggingsvermogen te investeren in cryptocurrency. Bij eToro is het mogelijk om in zowel aandelen als crypto’s te beleggen.

Uniek aan eToro zijn de populaire CryptoPortfolio’s.

Dit zijn kant-en-klare beleggingsproducten waarin meerdere cryptovaluta’s zitten. Het werkt als een soort ETF. Bij aankoop wordt het geïnvesteerde bedrag verdeelt over de cryptovaluta’s binnen de CryptoPortfolio. Over de afgelopen twee jaar hebben sommige CryptoPortfolio’s meer dan 500% rendement gerealiseerd. Dat betekent dat iedere 1000 euro in twee jaar is gegroeid naar 6000 euro:

beste-crypto-broker-vergelijkenAlleen ter voorbeeld en illustratie. Bron: eToro.com

Behaalde resultaten in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Het is denk ik onwaarschijnlijk dat deze rendementen wederom worden behaald in de komende jaren. Hoe dan ook, het mag duidelijk zijn dat een CryptoPortfolio potentieel hoog rendement én meer spreiding kan bieden. In plaats van één cryptomunt kopen, koop je een bundeling van 20 cryptomunten. Alhoewel het risico hierdoor afneemt, blijft het een zeer risicovol beleggingsproduct.

Nadelen aan eToro is dat zij relatief weinig cryptomunten aanbiedt (27). Er zijn geen of onduidelijke transactiekosten, maar men hanteert wel een spread fee. Bovendien zijn er 0,5% valutakosten voor converteren van euro naar dollar. Derhalve beslist niet de goedkoopste crypto broker. Wel een prima keuze voor CryptoPortfolio én aandelen (commissievrij).

Meer informatie en/of beginnen? Klik hier voor meer informatie

commissievrij-beleggen-aandelen-nederland

4. Kraken

crypto-broker-kraken

Net als Coinbase was Kraken een van de eerste en beste crypto brokers. In vergelijking is het een goedkopere keuze dan Coinbase, omdat zij lagere transactiekosten hanteert. De kosten bij Kraken varieren tussen de 0% tot 0.26% per order.  Tevens biedt Kraken 50+ cryptovaluta’s om te handelen. Geld overboeken kan middels bankoverschrijving. Hier hanteren ze tot op heden geen kosten voor.

Kraken mag dan minder bekend zijn in Nederland, maar uit vergelijking behoort zij tot de beste crypto brokers. Het platform werkt makkelijk, snel en eenvoudig. Geschikt voor zowel beginnende als iets meer gevorderde crypto traders.

300x250

Veiligste Crypto Broker 5. Coinbase

coinbase-crypto

Coinbase is een van de veiligste crypto broker ter wereld. Zij is net als Binance een van de eerste crypto handelsplatformen. Coinbase stond van begin af aan bekend om haar veiligheidsmaatregelen. Bovendien is het platform geschikt voor beginnende crypto beleggers. Er zijn 50+ cryptovaluta’s beschikbaar. Geld overboeken kan in euro’s.

Een nadeel aan Coinbase zijn haar relatief hoge transactiekosten. Dat varieert van 0,5% tot circa 2%. Alleen als Coinbase Pro-trader krijg je toegang tot de lagere transactiekosten (0,5%). Ook Limiet Orders zijn alleen toegankelijk bij een Coinbase Pro-trader account.

In 2017 heb ik mijn eerste Ethereum’s gekocht (toen nog $230) via Coinbase. Zij was destijds naast Binance het enige serieuze cryptoplatform. LiteBit.eu bestond toen ook al, maar zij rekende absurd hoge spread fee en transactiekosten. Vandaag de dag zou ik echter niet meer voor Coinbase kiezen. Andere brokers zijn ook veilig(er) geworden. In vergelijking is Coinbase te duur op transactiekosten.

6. Interactive Brokers

interactive-brokers-crypto-beleggen

Interactive Brokers (IB) is, naast eToro, het tweede beleggingsplatform uit deze vergelijking die zowel aandelen als cryptomunten aanbiedt. Sterker nog, Interactive Brokers is het meest omvangrijke beleggingsplatform voor aandelen. Zij bieden de grootste selectie van wereldwijde aandelen uit 135+ beurzen. Met name voor gevorderde beleggers is Interactive Brokers een uitstekende keuze.

Als crypto broker staat IB niet binnen de top 3. De reden hiertoe is dat zij slechts 4 cryptomunten aanbiedt, namelijk: Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Bitcoin Cash. Daarnaast biedt zij wel meerdere cryptobeleggingen waaronder de crypto ETF’s van Grayscale.

IB is een zeer omvangrijk beleggingsplatform. Als beginner zal dit wennen zijn. Desalniettemin een uitstekende keuze voor met name aandelen. Bovendien is zij goedkoop met 0,12 – 0,18% transactiekosten voor cryptomunten en commissievrij beleggen in aandelen.

Tip: ook bij DEGIRO komen steeds meer crypto ETF’s beschikbaar.

beste-beleggingsapp-vergelijker

Goedkoopste Crypto Broker 7. Voyager Digital

voyager

Een nieuwkomer tot de beste crypto brokers is Voyager Digital. Grote kans dat je nog niet van dit platform hebt gehoord. Ik zie het als de Robinhood van de cryptowereld. Ze willen crypto beleggen zo toegankelijk mogelijk maken voor jonge investeerders. Daarbij profileren zij zichzelf als de goedkoopste crypto broker omwille haar kostenstructuur: bij Voyager Digital kan men commissievrij handelen in 70+ cryptovaluta’s.

Helaas is Voyager Digital nog niet beschikbaar voor Europese beleggers. Vooralsnog kunnen enkel USA citizens registreren. Deze vergelijking is voor Nederland, maar toch is deze app de moeite waard om in de gaten te houden.

beheerd-beleggen-crypto-vergelijken

Waar crypto kopen? Kies de beste crypto brokers

beste-crypto-brokers

Vanzelfsprekend kan je crypto het beste kopen via de beste brokers. De vergelijking van hierboven biedt een correct overzicht voor een goede keuze. Over het algemeen zijn er een aantal criteria waarop gelet moet worden. Zo kunnen voorwaarden in de toekomst veranderen. In dat geval is het handig om te weten hoe en waar crypto kopen.

Kijk hiervoor naar de volgende criteria bij een crypto broker:

  1. Kosten
  2. Aantal beschikbare cryptomunten
  3. Beveiliging
  4. Gebruiksgemak
  5. Servicedesk

De combinatie van kosten en beschikbare cryptomunten is voor nu het meest relevant. Immers, hedendaags zijn vrijwel alle toonaangevende crypto brokers goed beveiligd. Onder kosten vallen in eerste plaats de transactiekosten. Let ook goed op andere fee’s, zoals kosten voor overboeken of terugstorten van geld. Soms hanteren brokers ook een spread fee. Dit is het verschil tussen aankoop en verkoop van een cryptomunt. Spread fee’s kunnen leiden tot hoge kosten, let hier dus goed op.

Het aantal beschikbare cryptomunten is eveneens relevant. Idealiter biedt een platform genoeg keuze, zoals Bitvavo (150) en Binance (500+). Mocht je meer ervaren worden, dan zal je ongetwijfeld toegang willen tot meer kleinere “onontdekte” altcoins.

Tot slot zijn gebruiksgemak en servicedesk relevante criteria. Het ene platform (Coinbase) werkt makkelijker dan de ander (Interactive Brokers). Dit heeft vaak te maken met het niveau van complexiteit. Hoe groter het platform (in functies), hoe meer geschikt zij is voor gevorderde beleggers.

Servicedesk is doorgaans geen issue. Totdat je ze nodig hebt. Zo heb ik zeer nare ervaringen met Kucoin. In 2017 cryptomunten aangekocht. Medio 2021 wilde ik enkele altcoins verkopen. Mijn 2FA-code werkte echter niet meer. Na 3 maanden kreeg ik eindelijk toegang tot mijn account, terwijl ik aan alle instructies voldeed. Daarom behoort Kucoin beslist niet tot de beste crypto brokers 😉.

Wie is de goedkoopste crypto broker

In Nederland en België behoren Bitvavo en Binance momenteel tot de goedkoopste crypto brokers. Langzaam zien we een ontwikkeling naar commissievrij beleggen in cryptomunten. Voyager Digital is hier een voorbeeld van. Het is een kwestie van tijd alvorens zij ook in Nederland beschikbaar zijn. Als uitzondering is daar Coinbase, die behoort tot de duurste crypto brokers.

Naast commissievrij beleggen in cryptomunten zien we nog een andere ontwikkeling. Grote beleggingsplatformen voor aandelen introduceren steeds meer crypto producten. eToro loopt hier voorop. Maar ook platformen als DEGIRO komen met zogeheten crypto ETF’s. Ik voorzie in de toekomst de oprichting van ETF’s die tientallen of zelfs honderden cryptomunten tracken. Dit zou een verademing zijn voor lager-risico beleggers. Immers, cryptovaluta zijn bijzonder risicovol. Maar met zeer grote spreiding kan het een interessante aanvulling op een beleggingsportefeuille zijn.

Naast de goedkoopste crypto broker heb je zelf ook invloed op de kosten. Veruit de grootste kostenpost zijn de transactiekosten. Goedkoop beleggen in crypto doe je simpelweg door transactiekosten zo laag mogelijk te houden. Hier heb je invloed op door zo min mogelijk te handelen. Oftewel: lange termijn beleggen door één keer te kopen en vasthouden. Binnen de cryptowereld gebruiken ze de term “HODL” (een typefout van een cryptobelegger tijdens het instorten van de cryptobeurs begin 2018). HODL refereert naar Buy & Hold.

Het zou interessant zijn om te berekenen hoeveel kosten je kan besparen bij HODL vs. trading. Uiteraard is nettorendement het enige wat telt.

commissievrij-beleggen-aandelen-nederland

Wanneer crypto kopen? Over strategie & portfoliobeheer

Het vergelijken van beste crypto brokers geeft vooral aan waar crypto te kopen. Het geeft niet aan wanneer. Wanneer crypto kopen is echter persoonsgebonden. Zo is het allereerst van groot belang te beseffen hoe risicovol cryptomunten zijn. Het is een van de meest risicovolle beleggingen. Zo lees je hier alles over de gevaren bij crypto beleggen. Dit betekent dat crypto niet geschikt zijn voor risicomijdende beleggers.

Wil je wel speculeren en veel risico nemen? In dit geval behoort crypto tot de mogelijkheden. Bedenk wel dat je alleen belegd met geld dat je 100% kan missen. Ga ervan uit dat je de totale inleg kan verliezen. In ruil voor dit risico maak je kans op potentieel hoog rendement.

De belangrijkste factoren bij succesvol beleggen in cryptocurrency, zijn de gehanteerde strategie en het portfoliobeheer. Wil je hier meer over weten? Lees hier alles over hoe beste in crypto investeren met 5 strategieën.

Volledige disclaimer vanuit eToro:

eToro is a multi-asset platform that offers investments in stocks and crypto assets as well as trading CFDs.

Please note that CFDs are complex instruments and, due to the leverage effect, carry a high risk of losing money quickly. 68% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.

Past performance is not an indication of future results. The trading history shown is less than 5 complete years and may not be sufficient as a basis for an investment decision.

Copy Trading is a portfolio management service provided by eToro (Europe) Ltd., which is automated and regulated by the Cyprus Securities and Exchange Commission.

Cryptoassets are volatile instruments that can fluctuate greatly in a very short time and are therefore not suitable for all investors. Unlike CFDs, trading in crypto assets is not regulated and is therefore not monitored by any EU regulatory framework.

Reacties
Categorieën