Beste Crypto ETF’s: DEGIRO, eToro, VanEck| Happy Investors
De Beste Crypto ETF’s bij DEGIRO, eToro & Meer | Happy Investors
12 min. leestijd

De Beste Crypto ETF’s bij DEGIRO, eToro & Meer | Happy Investors

Beste Happy Investor, wanneer er geld te verdienen valt zijn de grote baasjes er als de kippen bij. En dus kunnen we nu ook beleggen in crypto ETF’s. Gewoon via je huidige beleggingsaccount. Dat deze markt snel in elkaar kan donderen is op eigen risico. Anderzijds verhoogt de toegang tot ETF’s wel het lange termijn perspectief van de cryptomarkt. Immers, hoe meer het grote geld gemakkelijk kan toetreden, hoe hoger de kans op een stijgende trend. Dus, wat zijn de beste crypto ETF’s die wij kunnen kopen via reguliere beleggingsplatformen?

In dit artikel vind je een overzicht van waar je kan beleggen in crypto ETF’s. Ook bekijken we verschillende opties voor crypto ETF’s, ETN’s en kant-en-klare portfolio’s.

Inhoudsopgave

Waarom beleggen in crypto ETF’s?

beste-crypto-etf-kopen

Binnen de aandelenmarkt staan Exchange Traded Funds vooral bekend om het passief tracken van een index of sector. Dankzij dit beleggingsproduct kunnen zowel particulieren als grote jongens enigszins passief beleggen in aandelen (en overige). Hét grote voordeel aan ETF’s is dat je met één klik op de knop jouw geld kan spreiden over 50, 100 of zelfs 9000+ aandelen van bedrijven over de gehele wereld.

Met een crypto ETF kan je indirect beleggen in cryptocurrency. Het grote voordeel is dat je deze ETF kan kopen via de beste beleggingsplatformen (zie onder).

Dit is een positieve ontwikkeling voor de cryptomarkt. Maar op moment van schrijven zijn de beste crypto ETF’s zeer beperkt. Je kan namelijk enkel ETF’s voor één cryptovaluta kopen. Je krijgt dan een zogenoemde cryptotracker die de onderliggende waarde van Bitcoin, Ethereum, Litecoin of XRP volgt. Zoals je ook aandelentrackers hebt die de koers van één aandeel volgt.

Het enige voordeel is dat je nu makkelijker Bitcoin kan kopen via een bestaande beleggingsplatform. Maar het nadeel is dat je alsnog geen spreiding hebt, wat mijns inziens nu juist hét grote voordeel aan ETF’s is. (vandaar de F, van Fonds 😉).

Laten we de voor- en nadelen op een rijtje zetten

Voor- en nadelen van crypto trackers / crypto Exchange Traded Funds

beste-crypto-etfs

Samengevat zijn dit de voordelen van crypto ETF’s:

 1. Snel beleggen in cryptotracker via bestaande beleggingsaccount (voor aandelen)
 2. Geen crypto wallet of onderlinge uitwisseling nodig
 3. Minder kans op hacken, omdat je met een ETF geen “crypto” in bezit hebt
 4. Andere voordelen die leiden tot (een beetje) minder risico

Dit zijn de nadelen:

 1. De cryptomarkt is zeer risicovol (investeer max. 3 – 10% in crypto als je een risicovolle belegger bent)
 2. Een cryptotracker is verre van passief
 3. Met een ETF ben je geen eigenaar van de aangekochte cryptomunt
 4. Een crypto ETF die één munt volgt biedt alsnog geen spreiding

Ik ben voorstander van ETF’s. Een crypto ETF klinkt goed. Maar voor nu is het aanbod voor crypto trackers nog te beperkt (zie onder). Bovendien is het geen ETF in de vorm van een “mandje” die spreiding biedt. Het is vooralsnog puur een tracker die de onderliggende waarde van één cryptovaluta volgt (wat dat dan ook mag zijn).

Wel bestaat er de mogelijkheid om kant-en-klare crypto portfolio’s te kopen. Hieronder leg ik uit hoe, wat en waar.

Waar kan ik crypto ETF’s kopen?

Nu kan je crypto ETF’s kopen via bestaande beleggingsplatformen zoals DEGIRO, eToro en Amerikaanse platformen zoals Robinhood, Interactive Brokers, Fidelity, et cetera.

Aangezien wij Nederlanders en Belgen zijn is vooral DEGIRO interessant. Momenteel kunnen we circa 10+ crypto ETF’s via DEGIRO kopen. Welke dat zijn leg ik hieronder uit. Let er echter wel op dat dit geen ETF is die veel spreiding aanbiedt. Het is een tracker die alleen de Bitcoin of andere cryptomunt volgt.

Voor succesvol beleggen, in iedere markt, is een gediversifieerde beleggingsportefeuille noodzakelijk. Daarom moet je ook binnen de cryptomarkt een crypto portefeuille samenstellen.

Er zijn vooralsnog drie manieren voor spreiding aanbrengen, namelijk:

 1. Zelf een crypto portfolio samenstellen
 2. Koop een kant-en-klare crypto portfolio via eToro. Lees hier hoe het werkt
 3. Laat je geld beleggen binnen een crypto portfolio (een passieve belegging, maar geeft je wel minder controle)

Let op dat je ook kan kiezen voor optie 3: laten beleggen in crypto.

Dit kan logischer zijn omdat de cryptomarkt erg volatiel is. Ervaren traders kunnen hiervan profiteren, en derhalve hoger rendement halen. Beginnende traders zullen echter meestal geld verliezen. Dus uitbesteden door het te laten beleggen kan een slimme keuze zijn.

Persoonlijk zou ik momenteel niet zelf (meer) instappen in cryptomunten. Alle markten staan op recordhoogtes, zowel qua hype/speculatie als qua financiële waardering. In dit soort situaties wil je liever risico afbouwen, en niet extra risico nemen met crypto.

De beste crypto ETF’s bij DEGIRO

beste-crypto-etfs-degiro

Toch liever zelf beleggen in een crypto tracker? Wel nu, wat zijn de beste crypto ETF’s bij DEGIRO? Ja, dit is een beetje flauw. Het woord “beste” is in deze context helaas nog beperkt. Er zijn hedendaags nog maar een aantal keuzes, en deze lijken sterk op elkaar. Laten we daarom eens kijken naar de “beste” crypto trackers 😉.

Zoals aangegeven zijn de risico’s erg hoog. Als je een ETF belegger bent die veel risico wilt spreiden, dan zijn crypto trackers geen optie. Wanneer je meer risico wilt nemen kan het wel een optie zijn voor “buy the dip”.

Vandaag de dag zijn er vier grote crypto ETF’s te koop via DEGIRO. Dit zijn allemaal ETP’s die louter de onderliggende waarde van Bitcoin volgen. Deze keuzes heb je:

 1. BTCetc – ETC Group Physical Bitcoin – uitgever HANetf – ISIN/WKN: DE000A27Z304
 2. CoinShares Physical Bitcoin – uitgever CoinShares - ISIN/WKN: GB00BLD4ZL17
 3. WisdomTree Bitcoin – uitgever Wisdomtree – ISIN/WKN: GB00BJYDH287
 4. 21Shares Bitcoin ETP – uitgever 21Shares – ISIN/WKN: GH0454664001

Wanneer we kijken naar de managementkosten (expense ratio), dan zijn die van WisdomTree en CoinShares het goedkoopste met respectievelijk 0,95% en 0,98%. Dit zijn overigens relatief hoge kosten voor een tracker.

Crypto ETF’s voor Ethereum, Litecoin en Ripple (XRP)

Daarnaast kan je kleinere crypto ETF’s / ETN’s kopen, zoals (zoek via DEGIRO navigatie):

 1. VanEck Vectors Bitcoin ETN
 2. 21shares Short Bitcoin ETP
 3. VanEck Vectors Ethereum ETN
 4. 21shares Ethereum ETP
 5. ETC Issuance ETHetc Physical Ethereum

Welke crypto ETF bij DEGIRO kopen?

In principe zouden deze trackers allemaal hetzelfde moeten presteren. Maar de prijs van een ETP wordt verhandelt op een beurs en kan derhalve afwijken van de Bitcoin prijs. Let goed op de expense ratio, hier zit verschil in.

De uitzondering is de ‘21shares Short Bitcoin ETP’. Met deze belegging speculeer je op een koersdaling van Bitcoin (short gaan). Dit is voor ervaren beleggers en kan potentieel veel geld opleveren bij perfecte timing. Helaas leert de praktijk dat perfecte timing vrijwel onmogelijk is. Maar goed, het is een optie 😉.

Tot slot, het zal een kwestie van tijd zijn alvorens we meer crypto ETF’s bij DEGIRO kunnen kopen. Hopelijk komt er een gediversifieerde ETF die meerdere cryptovaluta volgt, in plaats van een beperkte ETP of ETN.

Een alternatief zijn kant-en-klare crypto portfolio’s. Hieronder vind je meer informatie.

Heb je nog geen DEGIRO account? Klik hier voor gratis account aanmaken

beste-beleggingsapp-vergelijker

De beste crypto ETF’s bij andere beleggingsplatformen

Ook op andere beleggingsapps kan je crypto ETF’s kopen (ETP’s en ETN’s). Naast de bovengenoemde heb je bijvoorbeeld ook de ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) die wordt verhandelt op de Amerikaanse beurs. De aanbieder CoinShares biedt meerdere ETP’s aan voor Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Ripple (XRP). Ook VanEck biedt nog andere ETP's aan voor onder meer Tron.

Zoals aangegeven zijn de beste crypto ETF’s op dit moment vrijwel hetzelfde. Het onderscheidt kan vooral worden gemaakt op basis van strategie en kosten. Maar een andere strategie doelt op een actief beheer, en dan zou het niet langer een passieve tracker zijn.

Kortom: helaas zijn er nog geen “echte” crypto ETF’s die beleggen in meerdere cryptovaluta’s. Dat zou wel interessant zijn. Bijvoorbeeld een tracker die de 50 grootste cryptovaluta’s volgt. Wellicht dat dit later nog volgt.

Als alternatief op crypto ETF’s heb je de kant-en-klare crypto portfolio’s bij eToro. In begin kan je deze crypto portfolio’s bij eToro kopen:

beste-crypto-etfs-etoroBron: eToro account Happy Investors For illustration purposes only

De behaalde rendementen over de afgelopen 12 maanden zijn bizar hoog. Het risico is echter ook immens. Natuurlijk is het zo dat hoe hoger de koersen staan, hoe groter de potentiële neergang. Ik ben geen helderziende, dus ook voor mij is het een raadsel of het blijft stijgen of niet. Maar, vanuit logisch nadenken kunnen we wel stellen dat het risico alsmaar toeneemt.

Een voordeel aan deze crypto portfolio’s is dat je met één aankoop meer spreiding aanbrengt. Zo bevat de “CryptoEqual” 16 cryptomunten. Dit begon met een evenredige investering van 6,22% per munt. Door koerstoename zijn nu Cardano (16,25%) en Ethereum (10,66%) de grootste munten binnen dit “fonds”.

Alhoewel dit risicovol is, is het vooralsnog risicovoller dan de beste crypto “ETF’s” die slechts één munt tracken.

Meer weten? Bezoek eToro website over crypto portfolio’s

commissievrij-beleggen-aandelen-nederland

Wat is het verschil tussen ETF, ETP en ETN?

ETP staat voor Exchange Traded Product. Zowel een ETF als een ETN zijn een ETP, wat betekent dat het beleggingsproducten zijn die worden verhandeld op de beurs.

Een ETF staat voor Exchange Traded Fund, wat doorgaans een trackers is die een index of sector volgt. Zo heb je bekende ETF’s die grote indexen volgens zoals de S&P 500, en je hebt meer specifiekere ETF’s die zich richten op een bepaald thema.

Een ETN staat voor Exchange Traded Notes. Dit zijn ongedekte schuldbewijzen die onderliggende waarde volgen. In dit geval zijn de beste crypto “ETF’s” een ETN (en dus geen ETF). Net zoals een ETF en andere beleggingsproducten kennen ETN’s reële risico’s tot geld verlies. Bijvoorbeeld omdat de uitgevende instantie failliet gaat en de waarde van de ETN niet kan terugbetalen.

Beleggen in crypto ETF’s en ETN’s is nóg meer risicovol dan anders. Dit omdat de cryptomarkt uiterst volatiel is en deels berust op speculatie.

Volledige disclaimer vanuit eToro:

eToro is a multi-asset platform that offers investments in stocks and crypto assets as well as trading CFDs.

Please note that CFDs are complex instruments and, due to the leverage effect, carry a high risk of losing money quickly. 68% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.

Past performance is not an indication of future results. The trading history shown is less than 5 complete years and may not be sufficient as a basis for an investment decision.

Copy Trading is a portfolio management service provided by eToro (Europe) Ltd., which is automated and regulated by the Cyprus Securities and Exchange Commission.

Cryptoassets are volatile instruments that can fluctuate greatly in a very short time and are therefore not suitable for all investors. Unlike CFDs, trading in crypto assets is not regulated and is therefore not monitored by any EU regulatory framework.

Over de schrijver
Happy Investors streven naar gelukkig leven op basis van financiële vrijheid, persoonlijke ontwikkeling en duurzaam leven. Wij genieten van het nu, en beleggen voor de lange termijn. Wij helpen je met financieel onafhankelijk worden. Van beginnend tot gevorderd beleggen in aandelen, ETF's, vastgoed en meer, tot aan persoonlijke groei voor duurzaam succes!
Jazz
Door

Jazz

op 12 Nov 2021

Ja, het is wachten tot er een ETF komt die de 100 of 500 grootste bedrijven volgt in crypto en blockchaintechnologie (die laatste categorie bestaat al) of munten of o.i.d. Geduld is een schone zaak, maar het moet niet te lang duren : ).

Jorik Vermeulen
Door

Jorik Vermeulen

op 12 Nov 2021

Yes, zo'n tracker van 500 cryptomunten zou gaaf zijn Jazz. Dat zie ik wel zitten als kleine aanvulling op de portefeuille. Zag inderdaad dat VanEck een kleinere ETF aanbiedt voor het tracken van circa 20 aandelen van bedrijven die geld verdienen aan blockchain. Vooralsnog zijn dat vooral de platformen zoals Coinbase, Voyager Digital, et cetera. Is dat degene die je bedoelde? Mvg, Jorik

jazz
Door

jazz

op 13 Nov 2021

VanEck is een bekende, begrijp ik (ik zit nog niet zo lang in het beleggen). Ik doelde meer op Amplify Transformational (BLOK) en First Trust Indxx (LEGR). Overigens is Bitwise 10 (BITW) een beginnetje. Maar ze zijn niet allemaal in NL te koop (niet bij DEGIRO in ieder geval). En er zijn er nog meer .Prettig leesbaar artikel van je trouwens (vorige keer vergeten te zeggen).

Jorik Vermeulen
Door

Jorik Vermeulen

op 14 Nov 2021

Interessante aanvullingen als crypto tracker, top! En eveneens dankjewel voor het compliment :). Tot de volgende!

Reactie plaatsen

Wil je succesvol beleggen?

Wil je graag beginnen met beleggen en wil je leren van onze 8+ jaar beleggersexpertise? 

Plan een gratis adviesgesprek in

Gratis Boeken & Cursussen

Voorkom fouten die 80% van alle beleggers maken. Download onze gratis boeken en cursussen voor succesvol beleggen. Van het e-boek 'Succesvol ETF Beleggen' tot aan gratis beleggingsstrategie en rekentools. Bekijk alle downloads.
gratis-boek-etf-beleggen

Beleggingsplatformen

Heb je nog geen beleggingsaccount? Kies voor een beleggingsaccount met lage kosten voor beleggen in aandelen & ETF's. Dit bespaart ieder jaar tot honderden euro's (of meer) aan transactiekosten. Wij beleggen via DEGIRO & eToro. Bezoek de brokers voor meer informatie omtrent het actuele aanbod.
periodiek-beleggen-vergelijking