Garrett Motion aandelen kopen? Analyse +51% Groei | Happy Investors
garrett-motion-aandelen-
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
08/13/2023
10 min

Garrett Motion aandelen kopen? Analyse +51% Groei | Happy Investors

08/13/2023
10 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Garrett Motion aandelen. Garrett Motion aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Belangrijke tip: toets het aandeel altijd op diverse factoren. Gebruik de SeekingAlpha Quant ratings voor toetsing op factoranalyse, zodat je de meest gunstig gewaardeerde aandelen binnen de sector koopt.

Over Garrett Motion, een marktleidende producent van turbochargers

Garrett Motion (GTX) ontwerpt, produceert en verkoopt turboladers en elektrische superchargertechnologieën voor de wereldwijde original equipment manufacturers van personen- en bedrijfsvoertuigen. Het bedrijf biedt zijn producten aan de secundaire markt aan via distributeurs. Garrett Motion is ontstaan uit een spin-off van Honeywell in 2018 en heeft zijn hoofdkantoor in Rolle, Zwitserland.

 • Ticker: GTX.US
 • Toegangsprijs: $7,90
 • Richtprijs: $11,4
 • Potentieel: 50,99%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Garrett Motion Aandelen

 • De turbocompressorindustrie is een van de meest voor de hand liggende begunstigden van de energietransformatie en wereldwijde milieutrends.
 • Als wereldleider in de turbochargermarkt zal Garrett Motion waarschijnlijk meeliften op de verwachte groeigolf in de industrie.
 • Garrett Motion spant zich actief in om nieuwe producten te lanceren die naar verwachting de leidende positie van het bedrijf in de markt voor emissievrije voertuigoplossingen zullen versterken.
 • De recente herstructurering van de balans is een belangrijke en positieve ontwikkeling voor aandeelhouders en biedt het bedrijf de mogelijkheid om actief aandelen in te kopen.
 • Ondanks zijn leidende positie, uitstekende marges en solide kasstroom, handelt Garrett Motion met een korting ten opzichte van het sectorgemiddelde.
 • Wij schatten dat het aandeel een opwaarts potentieel heeft van 44,3%.

Waarom Garrett Motion aandelen kopen?

Reden 1. Potentieel doelmarkt

Met turboladers en elektrische boost-technologieën kunnen original equipment manufacturers (OEM's) lichtere motoren gebruiken met een beter brandstofverbruik en lagere uitlaatgasemissies, terwijl ze hetzelfde vermogen leveren als grotere motoren. De oplossingen van Garrett Motion stellen fabrikanten dus in staat om aan steeds strengere milieunormen te voldoen.

Volgens Markets and Markets wordt de wereldwijde markt voor autoturboladers geschat op $15 miljard en zal deze tegen 2028 naar verwachting $22,2 miljard bedragen, wat een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 8,1% inhoudt tijdens de prognoseperiode. De belangrijkste drijvende kracht achter de markt is de overgang van diesel naar benzine in personenauto's en de toenemende hybridisering van voertuigen.garrett-motion-aandelenVerwachte dynamiek van de turbochargermarkt 

S&P, KGP en PSR voorspellen dat de productie van turboladers in 2024 een piek zal bereiken en in 2026 zal terugkeren naar de niveaus van 2022, voornamelijk door turbochargers voor personenauto's en bedrijfsvoertuigen, tenietgedaan door een lagere productie van dieselturbo's. Tussen 2023 en 2027 zullen er wereldwijd naar verwachting 230 miljoen nieuwe voertuigen met drukvulling op de weg komen. De auto-industrie wordt gekenmerkt door de volgende belangrijke trends:

 • Groei van de autoproductie. In 2022 had de auto-industrie te kampen met aanzienlijke tegenwind. Inflatoire druk, tekorten aan halfgeleiders en verstoringen van de toeleveringsketen leidden wereldwijd tot lagere verkopen. Er is echter een snel marktherstel in 2023.

Volgens de prognoses van LMC Automotive zal de Europese markt voor personenauto's in 2023 herstellen tot ongeveer 16,1 miljoen eenheden, wat neerkomt op een groei van 8,8% op jaarbasis, maar ook wijst op een aanhoudend momentum voor verder herstel, aangezien er in 2019 20,7 miljoen auto's werden verkocht. S&P Global Mobility verwacht dat de verkoop van nieuwe personenauto's in de VS in 2023 zal uitkomen op 15,4 miljoen, een stijging van 11,3% ten opzichte van een jaar eerder.

 • Strengere emissienormen. OEM's worden wereldwijd geconfronteerd met steeds strengere limieten op het gebied van brandstofefficiëntie en emissienormen voor voertuigen. Op 12 april 2023 kondigde het Amerikaanse Environmental Protection Agency nieuwe, ambitieuzere normen aan om de gasemissies van lichte en middelzware voertuigen verder te verlagen vanaf modeljaar 2027. De Euro 7-regelgeving, gericht op strengere regels voor andere vervuilende stoffen dan CO2, wordt medio 2025 van kracht voor personenauto's en medio 2027 voor vrachtwagens en bussen. 

Zoals eerder opgemerkt, stellen turboladers OEM's in staat om een motor kleiner te maken zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties van het voertuig, waardoor de brandstofefficiëntie verbetert en de schadelijke uitstoot afneemt.

 • Toenemende penetratie van turboladers. Het gebruik van turbochargers en elektrische superchargertechnologieën in transmissiesystemen van voertuigen is een kosteneffectieve oplossing en OEM's kiezen steeds vaker voor deze technologieën. De penetratiegraad van benzineturbo's in personenauto's zal naar verwachting stijgen van 47% in 2022 tot 51% in 2025, volgens gegevens van S&P.

De turbocompressorindustrie is dus een van de onmiskenbare begunstigden van de energietransformatie en wereldwijde milieutrends. Als een van de wereldleiders in de turbocompressormarkt zal Garrett Motion waarschijnlijk meeliften op de verwachte groeigolf van de industrie.

Reden 2. Lancering van nieuwe producten

Garrett Motion spant zich actief in om nieuwe producten en oplossingen te lanceren. Het bedrijf verhoogt zijn R&D-uitgaven, waarvan meer dan 50% gericht is op de ontwikkeling van technologieën voor elektrificatie, zoals brandstofcelcompressoren voor een breed vermogensbereik (40kW tot 250kW) en componenten voor elektrische voertuigen met een hoge toegevoegde waarde. Daarnaast blijft Garrett Motion zijn Model Predictive Controls (MPC)-algoritmen en cyberbeveiligingssoftware voor de auto-industrie ontwikkelen. De leidinggevenden van het bedrijf verwachten dat de emissievrije voertuigoplossingen de doelmarkt van het bedrijf tegen 2030 met 30 miljard dollar zullen vergroten.garrett-motion-aandelen-analyse(Garrett) Bewegingstechnologieën voor emissievrije voertuigen

In het tweede kwartaal van 2023 kreeg Garrett Motion een tweede preontwikkelingscontract voor een ICE PDE-tractiesysteem, een snel aandrijfsysteem, en een eerste preontwikkelingscontract voor een luchtcompressor voor koeling van elektrische voertuigen. Volgens het bedrijf zorgt deze technologie voor een revolutie in de koelcapaciteit van elektrische voertuigen en biedt het automakers een fundamenteel nieuwe manier om elektromotoren te koelen, wat essentieel is voor snel opladen en continu stroomverbruik.

Garrett Motion ligt op schema met de productie van zijn eerste waterstofverbrandingsmotor voor terreinwagens. Daarnaast is het bedrijf van plan om toepassingen te lanceren voor zijn tweede en derde generatie waterstofbrandstofcelcompressoren. Door het aanbod uit te breiden, is het management van het bedrijf van plan om de omzet in het segment van oplossingen voor emissievrije voertuigen de komende zeven jaar naar $ 1 miljard te brengen.

Reden 3. Herstructurering van de balans

Garrett Motion is in 2018 ontstaan uit een spin-off van Honeywell International. In september 2020 vroeg het bedrijf faillissementsbescherming (Chapter 11) aan vanwege de COVID-19 pandemie en een geschil met het voormalige moederbedrijf over de toewijzing van verplichtingen na de spin-off. In het voorjaar van 2021 voltooide Garrett Motion zijn herstructurering en versterkte het zijn financiële positie. De vermogensstructuur van het bedrijf is echter veranderd met het ontstaan van drie soorten aandelen: gewone en preferente klasse A- en klasse B-aandelen. Daarnaast trok Garrett Motion belangrijke klasse A-aandeelhouders aan, Centerbridge Partners en Oaktree Capital Management.

Garrett Motion heeft in het vierde kwartaal van 2021 voor $ 211 miljoen aan Class B-aandelen teruggekocht en in het eerste kwartaal van 2022 voor $ 197 miljoen aan extra aandelen. Als gevolg hiervan zijn de Class B-aandelen volledig afgelost. In Q2 2023 zette het bedrijf zijn Klasse A preferente aandelen om in gewone aandelen en bereikte het ook een overeenkomst met Centerbridge en Oaktree om hun aandelen terug te kopen tegen een gemiddelde prijs van $8,1 per aandeel voor een totaal van $570 miljoen. De terugkoop van preferente aandelen werd gefinancierd door een termijnlening van $700 miljoen.garrett-motion-analyseVerandering in kapitaalstructuur

Naar onze mening is de verandering in de balansstructuur een positieve en belangrijke ontwikkeling voor de aandeelhouders van Garrett Motion, omdat:

 • Ondanks een verwachte toename van de leverage zullen de gewogen gemiddelde kapitaalkosten van het bedrijf dalen, aangezien de preferente aandelen een rendement van 11% hebben, terwijl de kosten van de lening gebaseerd zijn op de secured overnight funding rate (SOFR), die nu 5,31% is, plus 450 basispunten. De huidige rente op de lening is dus 9,81%.

Aangezien de monetaire verkrappingscyclus grotendeels voorbij lijkt te zijn, zullen de gewogen gemiddelde kapitaalkosten van Garrett Motion waarschijnlijk dalen.

 • Transacties met preferente aandelen hebben de marktkapitalisatie van Garrett Motion opgedreven tot ongeveer $2 miljard, terwijl de liquiditeit van gewone aandelen met 5x is toegenomen.
 • De verandering in de balansstructuur biedt het bedrijf de mogelijkheid om actief aandelen in te kopen. Garrett Motion heeft zijn inkoopprogramma van gewone aandelen al uitgebreid van $100 miljoen naar $250 miljoen. In het tweede kwartaal van 2023 heeft het bedrijf het programma gedeeltelijk uitgevoerd door aandelen ter waarde van $80 miljoen terug te kopen.

Financiële analyse Garrett Motion aandelen

De financiële prestaties van Garrett Motion over 12 maanden (TTM) kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg $3,82 miljard, een stijging van 6,1% ten opzichte van 2022. De groei is te danken aan de toegenomen vraag in alle geografische en product bedrijfssegmenten.
 • De brutowinst steeg van $683 miljoen naar $730 miljoen. De brutomarge steeg van 18,96% naar 19,09%.
 • Het bedrijfsresultaat steeg van $465 miljoen naar $499 miljoen. De brutowinstmarge steeg van 12,91% naar 13,05%.
 • Het nettoresultaat beschikbaar voor distributie was -23 miljoen dollar tegenover 233 miljoen dollar aan het einde van het jaar. De daling was het gevolg van de dividenduitkering op preferente aandelen. De nettomarge daalde van 6,47% naar -0,60%.garrett-motion-analyse-aandelenDynamiek van de financiële resultaten van het bedrijfaandelen-garrett-motionDynamiek van de bedrijfsmarge

De financiële resultaten van Garrett Motion in H1 FY 2023 worden hieronder weergegeven:

 • De omzet steeg met 12,6% j-o-j van $1,76 miljard naar $1,98 miljard.
 • De brutowinst steeg van $344 miljoen naar $391 miljoen. De brutomarge steeg van 19,55% naar 19,74%.
 • Het bedrijfsresultaat bedroeg $ 270 miljoen vergeleken met $ 236 miljoen een jaar eerder. De brutowinstmarge steeg van 13,41% naar 13,63%.
 • De nettowinst beschikbaar voor distributie bedroeg -$160 miljoen tegenover $96 miljoen een jaar eerder. De nettomarge daalde van 5,45% naar -8,08%.analyse-garrett-motionDynamiek van de financiële resultaten van het bedrijf

In het laatste kwartaal lieten de financiële resultaten van Garrett Motion een aanzienlijke groeiversnelling zien en het management van het bedrijf verhoogde de prognose voor 2023. De omzet zal naar verwachting tussen $3,84 miljard en $4,03 miljard liggen, wat een groei van 6%-11% in constante valuta impliceert; de aangepaste EBITDA zal naar verwachting met 8,8%-17,5% j-o-j stijgen tot $620-$670 miljoen, en het nettoresultaat zal met 9,4%-24,5% stijgen tot $255-$290 miljoen.aandelen-analyse-garrett-motionBedrijfsvooruitzichten voor 2023

De operationele kasstroom over de afgelopen 12 maanden was $454 miljoen vergeleken met $375 miljoen voor het jaar. De vrije kasstroom steeg van $284 miljoen naar $382 miljoen in dezelfde periode. De stijging was het gevolg van zowel hogere inkomsten als een verlaging van de kapitaaluitgaven.analyse-aandelen-garrett-motionKasstroom van het bedrijf

Ondanks de toegenomen leverage als gevolg van de herstructurering van de balans, heeft Garrett Motion nog steeds een gezonde balans met een totale schuld van $1,83 miljard, kasequivalenten en kortetermijninvesteringen van $479 miljoen, een nettoschuld van $1,35 miljard, of 2,17x TTM EBITDA (Net Debt/EBITDA - 2,17x).

Gezien de solide kasstroom die het bedrijf in het tweede kwartaal van 2023 heeft gerealiseerd, heeft het management besloten om de leverage in het volgende kwartaal met $200 miljoen te verlagen, wat een belangrijke stap zal zijn in het bereiken van de beoogde netto leverage ratio van 2x.

Waardering Garrett Motion aandelen

Ondanks Garrett Motion's leidende marktpositie, uitstekende marges en solide kasstroom, wordt het bedrijf verhandeld tegen een korting op het sectorgemiddelde op zowel huidige als toekomstige multiples: EV/Sales - 0,77x, EV/EBITDA - 5,77x, FWD EV/EBITDA - 5,21x, P/Cashflow - 4,40x, P/E - 10,56x, FWD P/E - 7,14x.aandelen-garrett-motion-analyseVergelijkbare waardering; bron

Garrett Motion wordt regelmatig gedekt door slechts één investeringsbank, BWS Financial, die de aandelenkoers schat op $15 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 86,6% impliceert.analyse-garrett-motion-aandelenKoersdoelen van investeringsbanken

Onze waardering is gebaseerd op de gemiddelde winst/cashflow-multiples in de sector. De sectorgemiddelde EV/EBITDA-multiple is 7,00x (+21,38% tot de huidige prijs), FWD EV/EBITDA - 6,90x (+32,42%), P/Cashflow - 7,46x (+69,64%), P/E - 11,53x (+9,11%) en FWD P/E - 12,66x (+77,43%). Voor elke multiple hebben we een soortelijk gewicht van 0,20 toegekend. Zo hebben we de reële marktwaarde van het aandeel bepaald op $11,4 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 44,3% impliceert.garrett-motion-aandelen-kopenWaardering GTX-aandelen; bron

Belangrijkste risico’s aandelen Garrett Motion kopen

Garrett Motion is actief in een zeer cyclische sector. Hoewel we denken dat de macro-economische uitdagingen al weerspiegeld worden in de huidige aandelenkoers, bestaat de mogelijkheid dat de verslechterende marktomstandigheden een grotere impact hebben dan we denken. In dat geval kan het GTX-aandeel voor langere tijd onder druk blijven staan.

 • Garrett Motion heeft een hoge omzetconcentratie. De twee grootste klanten van het bedrijf, BMW en Ford Motor, zijn goed voor 22% van de geconsolideerde omzet. Het verlies van een of meer belangrijke klanten kan leiden tot een aanzienlijke daling van de financiële prestaties van het bedrijf en de marktprijs van het aandeel.

En, wat denk jij? Garrett Motion aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën