Onderhandelen voor meer salaris met mijn baas? Tips en uitleg!
Werk jij hard maar voel je niet dat je de juiste beloning daarvoor krijgt? Of misschien krijg je minder salaris dan je collega die exact hetzelfde werkt doet, en dan ook nog eens minder hard werkt! Als je in deze situatie zit is het gewoon klote, en erger: het voelt onrechtvaardig. Je wilt loon naar werken. We zijn immers mensen, we willen krijgen voor wat wij denken dat we verdienen. Of dat ook echt zo is, dat laat ik aan jou over. Nu kan je verschillende acties ondernemen. Zo kan je van baan wisselen, van werkgever, of je kan gaan onderhandelen voor meer salaris. In dit artikel ga ik je helpen met deze laatste keuze: onderhandelen met een baas voor meer salaris.
Hieronder neem ik met je enkele stappen door die nodig zijn om je doel te bereiken. Vergeet niet dat onderhandelen voor een hoger salaris een middel is om een doel te bereiken. Dat doel is een hoger loon. Het hogere loon ga je bereiken door te onderhandelen, maar onderhandelen begint met een ijzersterke voorbereiding. In feite komt het erop neer dat je dankzij een goede voorbereiding geen ruimte tot twijfel (bij je baas) meer over laat! En het allermooiste? Iedereen kan succesvol zijn in het onderhandel voor salaris verhoging dankzij onderstaande tips en uitleg.
Tip: als je dit artikel twee dagen voor je salarisgesprek leest ben je te laat. Met het stappenplan van hieronder zal je succesvol gaan onderhandelen voor meer salaris. Maar de voorbereiding die je moet treffen tot aan het gesprek neemt minimaal 3 maanden in beslag, en idealiter 12 maanden van te voren!
1. Onderhandelen voor meer salaris begint met te bedenken wat je wilt
Je gaat onderhandelen voor meer salaris, maar voor hoeveel meer? Wat wil bereiken? Dat is de eerste vraag waarmee je zal moeten starten. Het is niet voldoende om te zeggen “ik wil gewoon meer”, want daar kom je niet mee weg. Dus hoe dan wel?
Begin met te bedenken hoeveel meer salaris je wilt hebben. Stel dat je momenteel 3000 euro verdient. Je kan dan als doel stellen dat je bij de onderhandelingsgesprekken voor je salaris uit wilt komen op 3300 euro per maand. Je kan dit brengen als 300 euro, of als 10%, dat ligt aan de context wat het beste uitkomt. Als je al veel verdient, dan kan je het salarisvoorstel beter in percentages uitdrukken. Want stel dat je 6000 euro verdient en je 10% opslag wilt. Dan krijg je er 600 euro bij per maand. Als je begint met “ik wil 600 euro meer verdienen” dan zal dat een andere reactie opleveren dan “ik wil 10% opslag”. En andersom geldt het zo voor als je minder verdient. Als jij 2000 euro per maand verdient klinkt 15% hoger salaris als veel, terwijl 300 euro extra per maand wel mee valt. Kortom, begin met hoeveel je wilt hebben en baseer daarop je tactiek.
Onderhandeltip: als je 300 euro per maand meer wilt verdienen, zet dan altijd hoger in. Vraag om 400 euro opslag. Het heet niet voor niets onderhandelen. In het slechtste geval kom je lager uit (300) en in het beste geval krijg je zelfs 400 euro extra. Bij onderhandelen moet je altijd hoger dan je doel inzetten, met de verwachting dat je toch moet zakken. Zo bereik je altijd het doel. Een nog betere tip is om een salarisdoel voor over 3 tot 5 jaar te stellen.
Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen
Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!
Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:
- Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
- Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
- Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
- Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
- Nog beter is om te kiezen voor succesvol lange termijn beleggen. Klik hier voor de Happy Investors beleggen leerplatform + 1-op-1 coaching voor succesvol lange termijn beleggen met gemiddeld 8 – 14% jaarlijks rendement.
Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!
2. Onderzoek: wat is jouw waarde op de arbeidsmarkt?
We zijn bewust begonnen met te bedenken wat voor soort salarisverhoging we nu eigenlijk willen. De tweede stap is om te kijken in de markt. Is ons salarisdoel realistisch? Het kan zo maar zijn dat je eigenlijk veel meer waard bent als we gaan kijken naar de arbeidsmarkt. Dit laatste is wel afhankelijk van de tijd: bij grote arbeidstekorten zal je meer waard zijn en is het extra belonend om van werkgever te switchen. Alhoewel job hopping, zoals ze dat noemen, interessant kan zijn, geloof ik niet dat het een duurzame strategie is. Maar goed, in realiteit zou 1 of 2 keer van werkgever wisselen wel een veel hoger salaris kunnen opleveren. Zolang je het maar niet te vaak doet, want dat gaat ten koste van je integriteit.
In dit geval gebruiken we het onderzoek als argument in onze onderhandelingsgesprekken met de grote baas. Een goede bron om te achterhalen of je (veel) te weinig verdient is de Salarischeck van LinkedIn. Daar kan je zoeken op functie en aantal jaren ervaring. Mocht je nu bij een wat groter bedrijf werken, dan is er een grote kans dat je jouw bedrijf kan vinden via Glassdoor. Bij deze website kan je jouw salaris vergelijken binnen het bedrijf, en ook met andere bedrijven. Zo kan je ontdekken dat jij en je collega’s hetzelfde salaris verdienen, maar dat dit wel 20% lager ligt dan het gemiddelde salaris bij andere bedrijven voor exact dezelfde functie. Een goede tactiek in dit geval is door de gegevens te delen met je collega’s, zodat jullie samen collectief om een hoger salaris kunnen onderhandelen.
3. Prestatiedoelen stellen
Onderhandelen voor salaris kan alleen wanneer je het ook echt waard bent. Met de bovenstaande onderhandelingstip heb je jouw waarde kunnen vergelijken met de arbeidsmarkt. Nu kan het natuurlijk ook zijn dat je al rond het gemiddelde of zelfs daarboven verdient. En stel nu dat je ook al meer verdient dan je collega’s in dezelfde functie. Wat gerechtvaardigd in dit geval een hoger salaris? Weet je, wie vooruit wilt zal ook kritisch naar zichzelf moeten kijken. Er is maar een iemand verantwoordelijk voor jouw toekomst, en dat ben jijzelf. Neem hier dan ook eigenaarschap over en sluit iedere vorm van twijfel tot een salarisverhoging uit. Een van de beste manieren om dit te doen is door je waarde te bewijzen. En dit begint met het stellen van prestatiedoelen.
Bij een prestatiedoel ga je de lat voor jezelf hoger leggen. Bij grotere bedrijven noemen ze dit objectives. Een prestatiedoel kan zijn om 10% extra klanten binnen te halen, of 5% extra marge bij bestaande klanten, maar ook het reduceren van klachten en 5% beter presteren op consistente productiekwaliteit. De prestatiedoelen die je kan zetten hangen af van je functie, maar het is vrij eenvoudig om te bepalen hoe of wat. Begin even met het pakken van pen en papier. Schrijf nu op wat jouw verantwoordelijkheden zijn binnen je functie. Omcirkel vervolgens de drie meest belangrijkste verantwoordelijkheden die je hebt. (tip: verifieer dit even met je leidinggevende). Stel jezelf nu de volgende vraag: in hoeverre wil ik deze drie taken nog beter doen, en zet hier een concreet doel tegenover. Hoe je dit in detail doet leer ik je in een dit stappenplan voor doelen bereiken. Tip: koppel je doelen aan het bedrijfsbelang, en die van je baas.
4. Je waarde aantonen
Toen ik klaar was afgestudeerd aan de universiteit en begon aan mijn eerste baan, had ik het geluk een hele goede leidinggevende te treffen. Hij was niet alleen mijn mentor, maar we werden ook vrienden. Veel positieve zaken heb ik van hem geleerd. Een van deze lessen die belangrijk is tot het onderwerp onderhandelen voor meer salaris, is door je waarde aan te tonen. Hij zei altijd “Jorik, je hebt twee maatstaven. De eerste is hoe hoeveel je presteert op een schaal van 1 tot 10. De tweede maatstaf is hoeveel hiervan wordt gezien door je omgeving op een schaal van 1 tot 10. Wanneer je maximaal presteert (een 10), maar niemand die het ziet (een 1), zal je alsnog gemiddeld zijn. Maar als je goed presteert en mensen zien het ook, dan zal je snel in aanzien groeien”.
De essentie van het bovenstaande is dat er meer bij komt kijken dan enkel presteren. Je doel is om beter te presteren zodat je gemakkelijker kan onderhandelen voor meer salaris. Maar het moet je omgeving ook opvallen dat je goed presteert. Daarin zijn directe collega’s, je leidinggevende en de baas van je leidinggevende het belangrijkste. Wees niet die persoon die constant herhaalt welke prestaties hij heeft behaald (collega’s van Sales kunnen dit bijzonder goed). Maar wees zeer zeker ook niet de persoon die keihard werkt maar nooit zijn prestaties laat zien aan anderen.
Daarom is mijn onderhandelingstip: toon je waarde aan. Communiceer en laat zien wat je prestaties zijn, zodat mensen er niet omheen kunnen. En waarom niet? Goed werk verdient erkenning.
5. Opleidingen volgen om je waarde te verhogen
Een opleiding behalen heeft een beetje te maken met het bovenstaande. Zo lees ik zelf enorm veel kennisboeken, maar wie weet dit nu eigenlijk? Terwijl als je een opleiding hebt behaald je een tastbaar certificaat krijgt dat je ook nog eens op je CV kan zetten. Het behalen van je opleiding is niet alleen goed voor persoonlijke groei, maar ook om anderen te laten zien dat je aan jezelf werkt. Een opleidingscertificaat is een keihard en tastbaar bewijs van progressie, en dat verhoogt je waarde (op de arbeidsmarkt).
Ook geef je een signaal af wanneer je in jezelf investeert voor een opleiding. Het toont aan dat je graag vooruit wilt en als persoon wilt groeien. Overigens hoef je het wellicht niet eens zelf te betalen. Vaak investeren werkgevers graag in hun werknemers door het bekostigen van een opleiding. Dan krijg je een gratis opleiding waardoor je ook nog eens meer waardevol voor het bedrijf en de arbeidsmarkt wordt. Perfect.
6. Niet zeuren, wel slimmer werken. Zo kan je beter onderhandelen voor meer salaris
Ik ga geen retorische vragen stellen: niemand houdt van mensen die zeuren. Het feit dat je dit artikel leest geeft wel een indicatie dat je niet geheel tevreden bent. Waarom zou je anders willen onderhandelen voor meer salaris? Ik geef je groot gelijk, want in mijn ogen zou je ieder jaar weer moeten onderhandelen voor een hoger loon. Nee heb je, Ja kan je krijgen. Alleen wat niet slim is, is om je onvrede te laten merken aan collega’s. Met andere woorden: het laatste dat je moet doen is gaan zeuren. In plaats daarvan kan je slimmer werken, en keihard presteren zoals hierboven al aangehaald. Keihard presteren en slimmer werken is niet hetzelfde als hard werken.
Veel mensen werken hard. Ze werken 60 uur in de week, en maken zo best wel hun carrière. Maar bijzonder veel van deze mensen zouden dezelfde carrière kunnen maken in 40 uur. Je moet namelijk slim werken. Effectief werken zoals ze dat noemen. Want door slimmer te werken kan je meer bereiken in minder tijd. Een paar korte voorbeelden hiervan zijn: focus op je primaire taken, heb duidelijke doelen voor richting, deel je tijd efficiënt in en skip kansloze meetings waar je niet bij hoeft te zijn. Voor dit artikel gaan we er niet verder op in, maar mocht je meer willen weten over slimmer werken dan kan je dit artikel over effectief werken lezen.
Commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen & meer
Wil je commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen, forex, commodities en meer? Bekijk dan eens het platform van Skilling. Zij hebben professionele trading tools voor CFD handelen als een pro. Meer hierover lees je in deze Skilling review.
7. Voorbereiding op het onderhandelingsgesprek
In stap 1 t/m 6 heb je een lange voorbereiding gedaan die ervoor zorgt dat er geen discussie meer mogelijk is. Je verdient het hogere salaris. Maar toch zal je je nog goed moeten voorbereiden op het werkelijke onderhandelingsgesprek. Want onderhandelen voor meer salaris met je baas valt of staat met de voorbereiding. In principe is deze voorbereiding heel simpel als je de bovenstaande stappen hebt gevolgd. Het is wel cruciaal om te weten of je leidinggevende het budget heeft om salarisverhogingen te geven.
Het enige wat je nog hoeft te doen voor jezelf is een samenvatting te maken van alle stappen. Zet voor jezelf op papier wat het salarisdoel is (stap 1), en hoe dit in verhouding staat tot de arbeidsmarkt (stap 2). Vervolgens schrijf je alle argumenten op waarom jij meer salaris verdient. Dit doe je door alle aantoonbare feiten uit stap 3 tot en met 6 op te schrijven. Let op: gebruik alleen feiten. Een uitspraak zoals “ik werk zo hard” is geen argument. Wat wel een argument is voor meer salaris is “ik heb de afgelopen maanden 6 nieuwe klanten binnengehaald met een marge van 10% en een totale nettowinst van 150.000 euro. En in de komende maanden heb ik nog eens 5 veelbelovende prospects op mijn lijstje staan (toon de lijst)”.
Een laatste tip die ik je kan geven is door een boek over onderhandelen te lezen. Als je echt geen idee hebt hoe je moet onderhandelen, dan raad ik je dat zeker aan. Een goed advies hiervoor zijn de boeken “Never Split the Difference” en “Getting to Yes”. De boekjes kosten maximaal een tientje maar kunnen je wel enkele honderden euro’s extra salaris per maand opleveren. Dit benodigd geen verdere uitleg.
8. Het onderhandelingsgesprek met je baas
Dan is het moment aangebroken. Je gaat onderhandelen voor meer salaris met je leidinggevende. Wanneer je stap 1 tot en met 7 goed hebt gevolgd is dit een intikkertje. Hieronder nog enkele adviezen voor het onderhandelen:
Spreek met feiten. Het heeft geen zin om te roepen dat je iets vindt. Je moet weten waarom je meer salaris verdient. En dat moet berust zijn op feiten. Dat kan zijn omdat je beter presteert dan anderen, dat kan zijn omdat je een opleiding hebt gevolgd of dat kan zijn omdat je minder verdient dan het gemiddelde op de arbeidsmarkt. Wat het ook is: spreek met feiten en toon de data aan (print het uit)!
Laat geen ruimte voor discussie over. Je weet wat je wilt, en dat is wat je moet krijgen. Steek hierbij hard in en maak geen concessies. Blijf je eerste voorstelt tot salarisverhoging aanhouden. Bij stap 1 hadden we als voorbeeld 400 euro per maand extra vragen, waarbij het doel 300 euro per maand is. Pas na heel sterk aandringen van je leidinggevende kan je zakken tot 300 euro per maand, en zo je doel bereiken.
Durf te vragen. Nee heb je, Ja kan je krijgen. Dit behoort tot het bovenstaande. Je weet wat je wilt en je kan met feiten en data aantonen dat je het verdient. Neem geen genoegen met minder!
Tot slot: toch geen salaris verhoging omdat je baas gebonden is aan een krap budget? Schakel dan snel over naar andere soorten van beloning waarvan je de vruchten plukt. Denk hierbij aan extra vakantiedagen, een hogere reiskostenvergoeding of korting op je pensioenpremie.
Ervaringen en successen bij het onderhandelen voor meer salaris
Ik hoop dat je dankzij dit artikel de durf krijgt om te gaan onderhandelen voor meer salaris. Vaak is het een kwestie van durven. Veel mensen onderhandelen nooit. Vrijwel altijd komt dit doordat ze niet weten hoe ze moeten onderhandelen of omdat ze het niet durven. Met de bovenstaande stappen voor onderhandelen weet je nu hoe je het kan aanpakken. Maar of je het durf ligt aan jezelf. Twijfel alsjeblieft niet aan jezelf. Je verdient het, en als jij het niet doet doen anderen het wel. Je hebt er recht op, dus ga er gewoon voor!
Wat vond jij van dit artikel? Heb jij de tactieken toegepast in je onderhandelingsgesprekken voor meer salaris? Laat het mij weten in een reactie hieronder, zodat we elkaar en anderen kunnen verder helpen! En volg mij zeker via de nieuwsbrief en sociale media. Mijn naam is Jorik Vermeulen, en ik schrijf over het bereiken van financiële vrijheid en persoonlijke ontwikkeling.