Exxon Mobile aandelen opties kopen | Happy Investors
exxon-mobile-opties-kopen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
11/01/2023
8 min

Exxon Mobile aandelen opties kopen | Happy Investors

11/01/2023
8 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Exxon Mobile aandelen opties. Exxon Mobile aandelen opties kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Belangrijke tip: toets het aandeel altijd op diverse factoren. Gebruik de SeekingAlpha Quant ratings voor toetsing op factoranalyse, zodat je de meest gunstig gewaardeerde aandelen binnen de sector koopt.

Over Exxon Mobil Corporation

Exxon Mobil Corporation (XOM) houdt zich bezig met de exploratie, ontwikkeling en productie van olie en aardgas in de VS en daarbuiten. Het bedrijf is actief in vier segmenten: Upstream, Energieproducten, Chemische producten en Speciale producten. Exxon Mobil werd opgericht in 1870 en het hoofdkantoor is gevestigd in Spring, Texas.

 • Ticker: +XOM.24NOV2023.P107
 • - Richtprijs: $ 5,0
 • - Potentieel: 78,6%
 • - Horizon: 1 maand
 • - Risico: Hoog
 • - Slag: $107
 • - Break-even punt: $104,2
 • - Positiegrootte: 0,5%
 • - Vervaldatum: 24/11/2023

Analyse Exxon Mobil aandelen opties

 • De olieprijzen zijn met meer dan 10% gestegen sinds het dieptepunt begin oktober, toen de spanningen tussen Israël en Hamas de risico's voor de koolwaterstofvoorraden verhoogden.
 • Wij zijn van mening dat het huidige niveau van de olieprijzen onhoudbaar is, omdat het gebaseerd is op risico's die zich volgens ons waarschijnlijk niet zullen voordoen.
 • Naar onze mening is Exxon Mobil een van de beste bedrijven om een shortpositie in te nemen, omdat de impliciete volatiliteit van de aandelenopties lager is dan bij de meeste vergelijkbare bedrijven.
 • Wij zijn negatief over de geplande overname van Pioneer Natural Resources door Exxon Mobil, die op 11 oktober werd aangekondigd, omdat de voorwaarden van de deal onvoldoende veiligheidsmarge bieden.
 • We raden aan om PUT opties te kopen op het aandeel XOM met een uitoefenprijs van $107 en een vervaldatum van 24/11/2023. De optie kost ongeveer $2,80, terwijl één contract ongeveer $280 kost omdat optietransacties worden afgesloten voor 100 aandelen.
 • Klanten die optimistischer zijn over de koersontwikkeling van Exxon Mobil en bereid zijn een bullish positie in te nemen, kunnen CALL opties op het aandeel kopen met een uitoefenprijs van $109 en een vervaldatum van 24/11/2023. De optieprijs zal ongeveer $2,9 bedragen, terwijl één contract $290 kost.

Waarom PUT OPTION Exxon Mobil aandelen opties kopen?

Op de aandelenmarkten heeft zich onlangs een unieke situatie ontwikkeld. Aan de ene kant moedigen de toenemende geopolitieke risico's beleggers aan om hun kapitaal te verplaatsen naar marktinstrumenten met het laagste risicoprofiel, terwijl aan de andere kant de stijgende rendementen op de schuldenmarkt potentiële kopers wegduwen van Amerikaanse schatkistobligaties, de traditionele "veilige haven" activa, die gewoonlijk slim geld aantrekken in tijden van macro-economische en politieke stormen. Hoewel de gestage stijging van de rente op schatkistpapier de aantrekkelijkheid van de meeste goederen (vooral industriële) tenietdoet, bereikt de olieprijs ook lokale hoogtepunten. Vanaf het dieptepunt begin oktober is de olieprijs met meer dan 10% gestegen, omdat de spanningen tussen Israël en Hamas (in verschillende landen erkend als terroristische organisatie) de risico's voor de levering van koolwaterstoffen die in de regio worden geproduceerd, vergroten. Het Midden-Oosten levert 31% van de wereldwijde olieproductie.

De stijgende olieprijzen zijn een sterke katalysator geworden voor de herwaardering van energieaandelen. Zowel super majors als kleine regionale bedrijven toonden een positief momentum. De aandelenkoers van Exxon Mobil, 's werelds op één na grootste olieproducent qua marktkapitalisatie na Saudi Aramco, steeg met bijna 6% vanaf de lokale dieptepunten.

exxon-mobilWij geloven dat het huidige niveau van de olieprijzen onhoudbaar is, omdat het gebaseerd is op risico's die zich volgens ons waarschijnlijk niet zullen voordoen. Er is geen grote olie- en gasinfrastructuur in het zuiden van Israël of in de Gazastrook. Problemen met de wereldwijde koolwaterstofbevoorrading kunnen dus alleen ontstaan als het conflict in Israël in de hele regio escaleert. Libanon, dat in het noorden aan Israël grenst, is ook niet vertegenwoordigd op de energiemarkt. De Jordaanse autoriteiten namen een terughoudend standpunt in en riepen de partijen op om niet verder te escaleren. Ook andere oliemonarchieën in de regio hebben Hamas veroordeeld of een terughoudend standpunt ingenomen.

Het enige land dat een pro-Hamas standpunt heeft ingenomen is Iran. Iran grenst echter niet aan Israël en ontkent ook zijn betrokkenheid bij het steunen van de organisatie, waarvan verschillende media, waaronder The Wall Street Journal, het beschuldigden. De meeste Midden-Oosten experts geloven dat een direct conflict tussen Israël en Iran onwaarschijnlijk is, en een proxy conflict zou geen invloed hebben op de oliemarkt. Hoewel Iran goed is voor 24% van de oliereserves in het Midden-Oosten en 12% van de reserves in de wereld, lijdt de olie-industrie van het land onder onderfinanciering en internationale sancties. Iran levert momenteel ongeveer 3,7%-4% van de wereldwijde olieproductie. Bovendien kan het verlies aan Iraanse olie worden gecompenseerd door de toegenomen productie in de VS, waar de olieproductie 13,2 miljoen vaten per dag (bpd) bereikte (+10,9% j-o-j). De recente versoepeling van de sancties tegen Venezuela kan ook een positief effect hebben op de wereldwijde olieproductie. Volgens een schatting van Bloomberg zou Venezuela als gevolg van de versoepeling van de sancties de olieproductie met 25% kunnen verhogen.

Zonder geopolitieke risico's zijn de meningen van analisten over de oliemarkt onlangs verschoven naar de bearish kant. Begin oktober presenteerde JPMorgan een prognose voor de koolwaterstofmarkt, waarin werd gewezen op een daling van de vraag als gevolg van stijgende olieprijzen in de VS, Europa en sommige opkomende economieën en waarin het prijsdoel werd verlaagd van $ 90 per vat naar $ 86 per vat.

De Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) voorspelde dat, ondanks de recente productieverlagingen door OPEC+, de wereldwijde productie van vloeibare brandstoffen zou stijgen met 1,2 miljoen bpd in 2023 en 1,7 miljoen bpd in 2024. De belangrijkste bijdrage zal komen van landen buiten OPEC+, terwijl de groei van OPEC wordt verwacht op 2,0 miljoen bpd in 2023. Tegelijkertijd is de vraag vanuit China, 's werelds grootste olie-importeur, zeer onstabiel, omdat deze in 2023 een eenmalige post-coronavirus boost kreeg, die op korte termijn kan wegebben.

Naar onze mening is Exxon Mobil een van de beste bedrijven om een shortpositie in te nemen, omdat de impliciete volatiliteit van de aandelenopties lager is dan bij de meeste vergelijkbare bedrijven. Daarnaast zijn we negatief over de geplande overname van Pioneer Natural Resources (PXD) door Exxon Mobil, die op 11 oktober werd aangekondigd.

Volgens de voorwaarden van de deal zullen de aandeelhouders van Pioneer 2,3234 aandelen Exxon Mobil ontvangen voor elk aandeel dat ze bezitten. Volgens de laatste gegevens vertaalt de waardering van PXD zich dus in een koers/winst-multiple van 10,4x, wat hoger is dan de sectormediaan van 8,85x. Gezien het feit dat de huidige energieprijzen aanzienlijk hoger zijn dan de gemiddelde prijs over de afgelopen 10 jaar, zijn wij van mening dat de voorwaarden van de deal onvoldoende veiligheidsmarge bieden. Exxon Mobil kan in dezelfde val terechtkomen als Occidental Petroleum na zijn geruchtmakende overname van Anadarko Petroleum in 2019, net voor de Covid-pandemie.

De omvang van Exxon Mobil en de vorm van de aandelenruil betekenen niet dat het bedrijf financiële duurzaamheidsrisico's loopt als de olieprijzen dalen. De deal zou echter wel verwoestend kunnen zijn voor de aandeelhouderswaarde van het bedrijf. Naar onze mening weerspiegelt de huidige aandelenkoers van Exxon Mobil de mogelijke risico's niet, aangezien het aandeel met slechts 1,4% steeg nadat de deal werd aangekondigd.

Het is vermeldenswaard dat Exxon Mobil op alle belangrijke multiples een premie heeft ten opzichte van haar concurrenten: EV/Sales - 1,25x, EV/EBITDA - 5,81x, P/Cashflow - 6,50x, P/E - 8,86x, FWD P/E - 12,01x.exxon-mobil-aandelen-opties

Exxon Mobil aandelen opties kopen

We raden aan om PUT-opties te kopen op het aandeel XOM met een uitoefenprijs van $107 en een vervaldatum van 24/11/2023. De optie kost ongeveer $2,8, terwijl één contract ongeveer $280 kost omdat optietransacties worden afgesloten voor 100 aandelen.

Als de koers van de onderliggende waarde lager is dan $ 107, maar hoger dan $ 104,2 op de expiratiedag 24/11/2023, ontvangt de belegger een verlies, waarvan het bedrag kan variëren. Als de koers van de onderliggende waarde boven $107 stijgt, kan de belegger een maximaal verlies van $280 ontvangen. Als de koers van de onderliggende waarde onder het break-even punt van $ 104,2 ligt, kan de potentiële winst oplopen tot $ 10.420 voor één optie. We raden echter aan de positie te sluiten wanneer de optiewaarde $5,00 bereikt.

Bullish kijk op het aandeel en CALL optie

We kunnen echter niet volledig uitsluiten dat geopolitieke spanningen zullen leiden tot een verdere stijging van de energieprijzen. In dat geval zou Exxon Mobil een positief momentum kunnen zien. Als je bullish bent op het bedrijf, kun je CALL-opties kopen op het aandeel XOM met een uitoefenprijs van $109 en een vervaldatum van 24/11/2023. De optie kost ongeveer $2,90, terwijl één contract ongeveer $290 kost omdat optietransacties worden afgesloten voor 100 aandelen.

Als de koers van de onderliggende waarde hoger is dan $ 109, maar lager dan $ 111,9 op de expiratiedag 24/11/2023, ontvangt de belegger een verlies, waarvan het bedrag kan variëren. Als de koers van de onderliggende waarde onder $109 daalt, kan de belegger een maximaal verlies van $290 ontvangen. Als de koers van de onderliggende waarde boven het break-even punt van $111,9 ligt, kan de potentiële winst onbeperkt zijn.

Belangrijke opmerking Exxon Mobil aandelen opties

U moet beide opties kopen met behulp van een limietorder. Het kopen van de opties op een marktorder kan leiden tot zeer ongunstige prijzen.

Dit idee is speculatief en brengt daarom hoge risico's met zich mee. Beleggen in opties kan leiden tot een stijging van de vermogenswaarde met 50%, 100%, 200%, en in sommige gevallen zelfs hoger, maar kan ook leiden tot een volledige nulstelling van de vermogenswaarde, of een verlies van 100% van de investering! In gevallen van lage volatiliteit zou de winst of het verlies ook variëren van 20% tot 30%.

Een intelligente benadering van de implementatie van optie-ideeën is om een klein deel van de portefeuille te investeren in veelbelovende optiedeals. Zo worden verliezen uit onsuccesvolle ideeën gecompenseerd door de hoge winstgevendheid van succesvolle gevallen.

Belangrijkste risico's Exxon Mobil aandelen opties kopen

 • De mogelijkheid bestaat dat geopolitieke spanningen zullen leiden tot verdere stijgingen van de energieprijzen, wat een sterke drijfveer zou zijn voor het aandeel Exxon Mobil. In dit geval zullen de PUT-opties in waarde dalen, terwijl de CALL-opties in waarde zullen stijgen.
 • Een te lage volatiliteit van het aandeel Exxon Mobil kan ertoe leiden dat opties op de vervaldatum hun waarde verliezen.

En, wat denk jij? Exxon Mobile aandelen opties kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën