5 Redenen Waarom NIET in Crypto Investeren! Tips & Voorbeelden
Beste Happy Investor, als lange termijn belegger dienen we onze emoties onder controle te houden en kijken naar de feiten. Iedere type van investering heeft voor- en nadelen. Zo heeft het investeren in crypto het grote voordeel van hoge volatiliteit. Dit kan op korte termijn leiden tot ongekende rendementen, alsook ongekende verliezen. Als je het mij vraagt zijn er 5 redenen waarom niet in crypto investeren.
Heb je vragen en/of opmerkingen? Stel ze gerust in een reactie onderaan dit artikel. Samen leren is leuker 😊.
Laten we beginnen!
Inhoudsopgave:
5 Redenen Waarom NIET in Crypto Investeren
- Je wilt niet in crypto investeren omdat je niet wilt gokken
- Je wilt niet in crypto investeren omdat je niet tegen de koersschommelingen kan
- Je wilt niet in crypto investeren omdat je niet veel risico wilt nemen
- Je wilt niet in crypto investeren omdat je er veel neppe munten zijn
- Je wilt niet in crypto investeren omdat er veiligere alternatieven zijn die een betrouwbaarder rendement bieden
1. Je wilt niet in crypto investeren omdat je niet wilt gokken
Het beleggen van je eigen spaargeld is een serieuze kwestie met reële risico’s tot geld verlies. Beleggen doe je omdat je vermogen wilt opbouwen. En daar is rendement voor nodig. Een intelligente belegger kiest daarom voor investeringen die een hoge kans op positief rendement bieden.
Het is en blijft een kansberekening. Voor mij draait beleggen om het verhogen van die kans. Dat doe je door het vergaren van kennis en ervaring. Met name het kenniscomponent kan je sterk beïnvloeden. Zo bestaan er manieren om je winstkans te verhogen, simpelweg door het opdoen van veel kennis. Denk daarbij niet alleen aan het lezen van boeken en artikels, maar ook door het uitvoeren van onderzoek en analyses naar aandelen, vastgoed(fondsen), et cetera.
Het principe is heel simpel: hoe meer zeker je bent dat een investering gaat stijgen, hoe hoger jouw winstkans op rendement. Dit is dan ook de weg naar het beste investeren.
Cryptomunten vormen daarbij een groot probleem. Je kan namelijk niet feitelijk inschatten of een cryptomunt gaat stijgen of dalen. Er zijn geen financiële ratio’s voorhanden die een fundamentele analyse mogelijk maken. Dit komt omdat vrijwel alle cryptomunten geen economische waarde bieden (gelukkig zijn er uitzonderingen).
Als je iets niet feitelijk kan inschatten, noemen we het speculeren. Bij speculeren verwacht je een stijgende of dalende trend. Alhoewel je hier succesvol in kan zijn, bijvoorbeeld dankzij technische analyse en/of trading software (zoals bij de beste crypto cursus), is dit beslist meer risicovol dan beleggen op basis van feiten.
Je wilt niet in crypto investeren omdat je niet wilt speculeren.
2. Je wilt niet in crypto investeren omdat je niet tegen de koersschommelingen kan
Investeren in crypto is op zijn minst spectaculair te noemen. Toen ik mijn eerste cryptomunten aankocht net voor de piek van 2018, was het een ware achtbaan. Diezelfde achtbaan maakte we mee tijdens de recente piek in 2021. Op sommige dagen steeg het rendement met wel +20% op één dag! Dat geeft een enorme kick…
Andersom is helaas ook waar. Zodra de zeepbel klapt, ontstaat er een paniekgolf. Cryptobeleggers verkopen massaal haar inleg. Voor je het weet staat je portefeuille -50% lager. Dit is een van de grootste gevaren bij crypto beleggen.
Dit zijn enorme koersschommelingen waar je een sterke maag voor nodig hebt! Natuurlijk biedt dit ook kansen (buy low, sell high), maar de realiteit is dat merendeel van de mensen hier niet tegen kan. Zeker wanneer je met grotere bedragen gaat investeren kan dat een grote impact hebben op jouw emotionele welzijn.
En de vraag is maar of je aan het einde van de rit een hoger rendement haalt in vergelijking tot meer stabiele investeringen. Alles draait namelijk om het gemiddeld jaarlijks rendement.
Je wilt niet in crypto investeren omdat je niet tegen de koersschommelingen kan.
Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen
Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!
Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:
- Met mijn bewezen strategie kan letterlijk iedereen financieel onafhankelijk worden, en je hebt niet veel geld nodig. Klinkt te mooi om waar te zijn? Als het mij lukt, kan jij het ook. Lees hier meer over financieel onafhankelijk worden.
- Wil je leren hoe succesvol beleggen in aandelen en ETFs? Wil je hoger rendement en/of minder risico? Lees hier meer informatie over mijn online cursus beleggen.
- Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
- Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in P2P beleggen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 9% tot 11% dividend. Klik hier voor Mintos vs. IUVO vergelijken als beste P2P platformen
- Nooit meer unieke aandelen met potentieel +300% rendement missen? Klik hier voor meer informatie.
3. Je wilt niet in crypto investeren omdat je niet veel risico wilt nemen
De reden waarom veel mensen in crypto investeren is omdat het opwaarts potentieel rendement enorm is. Je kan zomaar de gelukkige zijn die een kleine, onbekende munt koopt die met +5000% rendement stijgt. En dat niet binnen vijf jaar, maar binnen vijf weken. Met andere woorden: investeren in crypto kan je heel snel rijk maken.
Maar een groot opwaarts potentieel betekent vaak (maar niet altijd) ook een groot neerwaarts potentieel. Er zijn inmiddels meer dan 10.400 cryptomunten! Toen ik net begon in 2017 waren dit er nog maar 2000. Je hebt anno vandaag daarom aanzienlijk minder kans op een toevalstreffer. En hoe sterker de hype, hoe groter de kans tot verlies.
Bij aandelen werkt dit net zo. Ook daar heb je flinke pieken die resulteren in flinke dalen. Echter is het essentiële verschil dat aandelen worden uitgegeven door echte bedrijven. De meeste bedrijven maken op de lange termijn meer winst, en worden daardoor groter. Dus op de lange termijn zal de koers een stijgende trend vertonen die wordt gerechtvaardigd door toenemende winst. Bij cryptomunten is deze “zekerheid” er niet, en daarom is het risico hoger.
Je wilt niet in crypto investeren omdat je niet veel risico wilt nemen.
Gratis beleggen in crypto’s en aandelen met 0,- euro transactiekosten?
Als je interesse hebt in crypto (en aandelen) beleggen dan mag je NAGA niet missen. Dit is namelijk het nieuwe en trending crypto beleggingsplatform waarop je commissievrij (dus 0 euro transactiekosten) kan traden in crypto’s. Een account aanmaken is gratis. En bovendien krijg je toegang tot heel veel voordelen. Daarbij is het belangrijkste voordeel dat NAGA een alles-in-een beleggingsplatform voor cryptomunten en aandelen is, en dat commissievrij. Ook hebben ze unieke functies, zoals bijvoorbeeld autocopy. Autocopy houdt in dat je snel en eenvoudig alle beleggingen van een professionele belegger kan overnemen. Kortom, op die wijze kan je rendement halen zonder er zelf iets voor te doen. Inmiddels zijn meer dan 600.000 crypto beleggers aangesloten bij het revolutionaire NAGA. Meer weten? Klik hier voor meer informatie over gratis crypto beleggingsaccount aanmaken en commissievrij handelen met 0,- euro transactiekosten. Of klik op onderstaande banner voor een gratis account zolang dit nog kan
4. Je wilt niet in crypto investeren omdat er veel neppe munten zijn
Dogecoin, PancakeSwap, SHIBA INU, en ga zo maar door. Veel cryptomunten zijn nep. Het is gebakken lucht. Sommige zoals Dogecoin komen daar eerlijk voor uit. Andere cryptomunten doen alsof ze een “echt” bedrijf zijn. In werkelijkheid is het oplichterij. Ze maken een mooie website, schrijven “dure” whitepapers en creëren prachtige visuele afbeeldingen. Alles lijkt erop alsof het deze munt dé volgende doorbraak wordt. En ja, wie wilt die kans mislopen?
In realiteit kan zo’n cryptomunt echter helemaal niks. Als je ze koopt, heb je letterlijk gebakken lucht gekocht.
Je wilt niet in crypto investeren omdat er veel neppe munten zijn.
5. Je wilt niet in crypto investeren omdat er veiligere alternatieven zijn die een betrouwbaarder rendement bieden
Snel rijk worden, wie wilt dat nu niet… Iedereen droomt ervan. En eerlijk is eerlijk, sommigen van ons zijn heel snel rijk geworden dankzij crypto. Het gaat hier alleen wel om een hele kleine populatie. De rest van ons zal niet snel rijk worden. In plaats daarvan lopen we alleen maar meer risico. Wanneer koersen keihard stijgen neemt onze emotie de overhand. Dit is een van de biases bij beleggen. Er ontstaat Fear of Missing Out, ook wel FOMO genoemd. Bijgevolg stap je direct in met vaak meer geld dan je zou willen missen.
Als je gelukt hebt ben je op tijd en kan je mooie rendementen boeken. Nu hoef je alleen nog maar de valkuil van hebzucht te overwinnen 😉.
Als je pech hebt ben je te hoog ingestapt. Het gevolg is een klappende zeepbel en, *poef*, weg is je geld.
Of je nu gaat beleggen in crypto of aandelen, het principe werkt hetzelfde: wie vroegtijdig instapt, vóór de massa, zal hoge rendementen kunnen boeken. Het is de kunst om hoog te verkopen wanneer de massa (hype) is ingestapt. Vervolgens wacht je op de volgende grote daling, en stap jij weer in wanneer anderen angstig zijn.
Bij aandelen werkt dit omdat winstgevende bedrijven op de lange termijn groter worden. Bij crypto durf ik dat niet aan te geven of “buy the dip”op de lange termijn werkt.
Waarom zou je het risico nemen? Er zijn immers veiligere alternatieven op crypto beleggen.
Als je -50% verlies maakt, heb je +100% winst nodig om weer quitte te spelen. Dat is een behoorlijk rendement wat soms wel jaren kan duren. Wellicht is het verstandiger om minder risico te nemen maar met meer betrouwbaarheid een positief rendement te behalen. Als je een gemiddeld jaarlijks rendement van +10% haalt is dat al een uitstekende prestatie.
Je wilt niet in crypto investeren omdat er veiligere alternatieven zijn die een betrouwbaarder rendement bieden.