4x Veilig Beleggen in Vastgoedfondsen met Risicomijding
4x Veilig Beleggen in Vastgoedfondsen met Risicomijding
Beleggen in Vastgoed
Happy Investors
Beleggen in Vastgoed
03/09/2021
6 min

4x Veilig Beleggen in Vastgoedfondsen met Risicomijding

03/09/2021
6 min

Beste Happy Investor, ben je risicoavers en zoek je een manier voor veilig beleggen in vastgoedfondsen? Groot gelijk heb je! Vastgoed is een prima lange termijn belegging. En middels vastgoedfondsen kan je het risico verder reduceren, en toch jaarlijks een mooi dividend ontvangen van rond de 5 tot zelfs 8,5%. Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder.

Na het lezen van dit artikel weet jij exact hoe je het relatief meest veilig kan beleggen in vastgoedfondsen. Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

4 manieren voor veilig beleggen in vastgoed dankzij vastgoedfondsen
Crowdfunding in vastgoed
Beursgenoteerde vastgoedfondsen: REITs
Beursgenoteerde vastgoedfondsen
Maximale spreiding met REITs ETF

4 manieren voor veilig beleggen in vastgoed dankzij vastgoedfondsen

De insteek van dit artikel is om je te helpen begrijpen hoe je minder risico kan nemen als je wilt investeren in vastgoed. We beginnen met de relatief minst veilige belegging, en we eindigen met de relatief meest veilige belegging in vastgoedfondsen. Let wel dat het hier gaat om relatief. Zo is de nummer 4 nog steeds veiliger dan bijvoorbeeld groeiaandelen of zelfs hoog dividendaandelen. Dit is belangrijke context om te begrijpen.

Let op: in dit artikel heb ik investeren in enkelvoudig vastgoed uitgesloten. Dan heb ik het over het opkopen van bijvoorbeeld een appartement, garagebox of bedrijfspand om te verhuren. Dit heb ik gedaan om twee redenen, namelijk (1) niet iedereen heeft een hoog startkapitaal om vastgoed te kopen en (2) het geeft minder risicospreiding dan vastgoedfondsen. In vastgoedfondsen zitten namelijk heel veel verschillende vastgoedobjecten, waardoor risico’s zoals leegstand kunnen worden opgevangen. Dit wilt niet zeggen dat vastgoedfondsen geen risico bevatten, maar mijns inziens wel iets minder risico dan enkelvoudig vastgoed.

4. Crowdfunding in vastgoed

veilig-beleggen-in-vastgoed

Een eerste manier voor meer veilig beleggen in vastgoed doe je middels crowdfunding. Crowdfunding is een grijsgebied waarbij het geen vastgoedfonds is, maar het is weer niet zo dat je een hoog startkapitaal nodig hebt voor enkelvoudig vastgoed. Crowdfunding is een soort van middenweg. De essentie is eenvoudig: via een crowdfunding platform kan je kleinere bedragen investeren in vastgoedprojecten, in ruil voor een percentage rente. Stel dat je 30.000 euro hebt. Hier kan je net aan een klein appartementje a 100.000 euro van kopen. Echter via crowdfunding kan je er ook voor kiezen om, bijvoorbeeld, 5.000 euro in zes verschillende vastgoedprojecten te investeren. Hierdoor reduceer je het risico. Het nadeel is dan weer dat je geen eigenaar bent en het rendement ook iets lager ligt (in vergelijking tot zelf vastgoed kopen).

Crowdfunding is niet de beste manier voor rijk worden met vastgoed. Wel is het een manier om bij te dragen aan ondernemers en in ruil daarvoor ook nog wat rendement te behalen.

Een voorbeeld van crowdfunding platform is Oneplanetcrowd (zie afbeelding). Daar kan je investeren in vastgoed, en ook in (duurzame) projecten van ondernemers. Meer hierover lees je in deze Oneplanetcrowd review. Het rendement varieert tussen de 4 – 7%. Dit is lager of vergelijkbaar met vastgoedfondsen. Echter kan je met vastgoedfondsen ook hoger rendement halen terwijl het risico, mijns inziens, lager is.

3. Beursgenoteerde vastgoedfondsen: REITs

Crowdfunding is grappig. Maar hoger rendement valt te behalen tegen lager risico. Een slimme belegger zou daarom voor vastgoedfondsen willen kiezen. Vastgoedfondsen zijn een prima manier voor (relatief) veilig beleggen in vastgoed. Hier kunnen we onderscheidt maken tussen beursgenoteerde- en niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen.

Beursgenoteerde vastgoedfondsen worden REITs genoemd. Dit staat voor Real Estate Investment Trust. REITs zijn meer risicovol dan niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. De reden hiervoor is omdat REITs beursgenoteerd zijn. Een gevolg daarvan is dat zij koersschommelingen meemaakt. Zo kan het voorkomen dat je, als beginnende belegger, op een te hoog punt REITs koopt. Dan is het mogelijk dat je jarenlang koersverlies hebt. Andersom is uiteraard ook waar. Wie had geïnvesteerd in REITs na de financiële crash van 2009, had serieuze rendementen kunnen boeken.

Hieronder zie je een voorbeeld van een REIT en haar koersbeweging:

veilig-vastgoed-beleggen

Store Capital (STOR) is een REIT die jaarlijks zo’n 4% dividend uitkeert. Had je in 2015 geïnvesteerd in STORE, dan had je circa 5 jaar later amper koerswinst. Twee maanden eerder, dan stond je zelfs op -25%. En twee maanden later zou je staan op +50%. Stel dat je STOR had gekocht op haar dieptepunt van 3 april 2020. Dan had je amper 10 maanden later een rendement van 130%. Iedere 10.000 euro zou zo’n 23.000 euro waard zijn.

Met REITs kan je (veel) hoger rendement halen dan met niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Dit heeft alles te maken met timing. Als je laag koopt, kan je hoge rendementen boeken. Maar markt timing brengt ook veel risico met zich mee. En daarom zijn REITs een minder veilige belegging dan niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen.

Wil je meer weten over verschillende soorten REITs? Lees hier meer over hoe het beste te investeren in REITs.

goedkoop-aandelen-beleggen

2. Niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen

Niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen hebben geen koersontwikkeling. Het maakt qua prijs niet uit op welk moment je investeert. Daarmee zijn niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen meer stabiel. Zij bieden meer zekerheid op vermogensgroei. Zo keren de beste vastgoedfondsen zo’n 7 – 8,5% dividend per jaar uit. Alhoewel er altijd risico is bij beleggen, mag je er toch wel vanuit gaan dat je vermogen duurzaam kan groeien bij de juiste vastgoedfondsen.

Tip: download altijd de gratis brochure voor de meest recente informatie over in- en uitstapvoorwaarden als ook de hoogte van het jaarlijkse dividend.

Persoonlijk vind ik de onderstaande vastgoedfondsen tot de betere keuze behoren:

SynVest – het hoogste dividend in Nederlands en Duits vastgoed

SynVest is een Nederlands vastgoedfonds dat geld investeert in Nederlands en Duits vastgoed. Je kan zelf kiezen in welk land je vastgoed wilt investeren. Het Duitse vastgoedfonds bestaat al even en heeft een solide trackrecord van gemiddeld circa 8 – 8,5% dividend per jaar. Daarbij krijg je ook maandelijks voorschotdividend, waardoor je extra dividend-op-dividend kan accumuleren.

SynVest is een lange termijn investering waarbij haar strategie is om in supermarkten, discounterwinkels en woningen te investeren. Dit zijn relatief recessiebestendige beleggingen, waardoor het voor particulieren mogelijk is om veilig te beleggen in vastgoed.

Lees hier de volledige SynVest Review.

Of klik hier voor gratis brochure downloaden. Tip: download altijd de brochure voor de meest actuele gegevens.

Corum Investments – de meeste spreiding

vastgoed beleggen met weinig geld

Een ander Nederlands niet-beursgenoteerd vastgoedfonds is Corum Investments. Corum Investments is aanzienlijk groter, met een totaal vermogen van boven de twee miljard. Dit is circa 4 – 5 keer groter dan SynVest. De grootte van een fonds is van belang. Meestal (alhoewel niet altijd) betekent dit dat een fonds meer spreiding heeft in beleggingen. Zo heeft Corum Investments vastgoed in meer dan 17 landen en 6 verschillende factoren. Deze strategie biedt meer risicospreiding in vergelijking tot SynVest, en derhalve mogelijk iets meer zekerheid als veilige vastgoed belegging. Wel is het zo dat het jaarlijks gemiddeld dividend iets lager ligt, namelijk tussen de 6 – 7,5%.

Lees hier de volledige Corum Investments Review.

Of klik hier voor gratis brochure downloaden. Tip: download altijd de brochure voor de meest actuele gegevens.

Exporo – het meest veilige vastgoedfonds van de drie

Tot slot hebben we nog Exporo. Dit is een Duits vastgoedfonds wat investeert in grote vastgoedobjecten die meestal een combinatie bieden tussen commercieel en woningen. Zo kunnen aan de onderkant enkele bedrijven vestigen, en aan de bovenkant meerdere appartementen. De vastgoedobjecten zijn gevestigd op strategische locaties in grote Duitse steden.

Wat uniek is aan Exporo, is dat deze grote panden vaak tot al 95% zijn verhuurd. Exporo koopt een woning en zorgt voor een hoge bezettingsgraad aan huurders. Vervolgens zetten zij het pand op de website zodat particulieren hierin kunnen investeren. Omwille deze unieke strategie, is Exporo mijns inziens een van de meest veilige vastgoedfondsen om in te beleggen. Juist omdat zij de mogelijkheid bieden om kleinere bedragen te investeren in vastgoedpanden die een hoge dekkingsgraad hebben (en dus inkomsten). Deze zekerheid komt echter ook met een prijs, namelijk: het gemiddeld jaarlijks dividend ligt tussen de 4 – 5%, wat fors lager is dan bovengenoemde vastgoedfondsen.

1. Maximale spreiding met REITs ETFs

Wellicht de meest veilige manier voor beleggen in vastgoedfondsen is middels REITs ETFs. Dit is een beleggingsproduct waarbij je middels een enkele belegging meerdere REITs aankoopt. ETFs kan je zien als een soort mandje met daarin verschillende aandelen(producten). Met een REITs ETF kan je op die wijze simpel en eenvoudig investeren in vastgoed wereldwijd. In termen van risicospreiding is dit derhalve de meest veilige belegging in vastgoedfondsen.

Neem nu de VNQI als voorbeeld. Deze REITs ETF bevat meer dan 600 posities in verschillende vastgoedfondsen verspreidt over de wereld. De grafiek over de afgelopen tien jaar ziet er als volgt uit:

hoe-veilig-vastgoed-beleggen

Ook hier zie je weer het risico van koersschommelingen. Deze zijn alleen minder hevig dan bij individuele REITs. Dit omdat REITs ETFs een bundeling van REITs zijn en je daarmee een gewogen gemiddelde krijgt.

Had je in 2010 geïnvesteerd, dan had je na tien jaar nauwelijks koerswinst. Wel zou je jaarlijks zo’n 5% dividend ontvangen. Let hierbij op dat je moet rekenen met een jaarlijkse inflatie van 2%. Het nettorendement komt daarmee uit op circa 3% per jaar. Een tip hierbij is om te kopen bij dalingen, zoals je op de afbeelding kan terugzien aan de rode cirkels. In praktijk is dit echter moeilijker dan het lijkt.

Dit is lager dividend dan bij REITs en niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Daarentegen is het risico wel weer lager. Immers, risico en rendement staan (meestal) in verhouding tot elkaar.

Meer weten? Lees hier alles over veilige ETFs.

Reacties
Categorieën