Vooruitzichten IPO-markt 2023: wat te verwachten? | Happy Investors
Groeiaandelen
Happy Investors
Groeiaandelen
01/12/2023
4 min

Vooruitzichten IPO-markt 2023: wat te verwachten? | Happy Investors

01/12/2023
4 min

Een vertraging van de inflatie en het tempo van de renteverhogingen door de Fed zal de IPO-markt in 2023 helpen stimuleren.

De omstandigheden voor het herstel van de IPO-markt en voorbeelden van belangstelling van beleggers voor aanbiedingen zullen naar verwachting geleidelijk herstellen in 2023 naarmate de monetaire verkrapping door de Fed en de lagere inflatie vertragen. Een soortgelijke trend is sinds september zichtbaar op de beurs van Hongkong: de People's Bank of China heeft zijn beleid versoepeld, waardoor emittenten hun aandelen met succes kunnen plaatsen. Fabrikant van computeronderdelen Hygon Information Technology haalde bijvoorbeeld 10,8 miljard yuan op bij zijn beursgang, en de vraag naar zijn aandelen overtrof het aanbod met 2.000 stuks. 

Veel eerder uitgestelde bedrijven hebben bij de Securities and Exchange Commission (SEC) al een beursnotering aangevraagd en wachten op goedkeuring. Het positieve effect van het uitstel voor diverse emittenten is dat zij een extra mogelijkheid hebben om hun bedrijfsmodellen te verbeteren om de financiële prestaties te verbeteren. 

In dit artikel worden vooruitzichten van IPO markt 2023 gedeeld. Wat kunnen we verwachten van de IPO markt in 2023? Dit artikel is geschreven door Freedom24.

Gaat de IPO markt herstellen in 2023? Enkele verwachtingen

Wij zien twee belangrijke voorwaarden voor een herstel van de IPO-markt. Ten eerste is een sterk dalende trend van de inflatie nodig, want de renteverhoging van de Fed om de inflatie te beteugelen heeft een negatief effect op de waardering van actief groeiende bedrijven door de druk op hun toekomstige verdisconteerde kasstromen. Als de obligatierente op lange termijn begint te dalen en de Fed de intensiteit van de verkrapping van QE vermindert, zal de kapitaalstroom van "groeiaandelen" naar "waardeaandelen" stoppen. Ten tweede moet de VIX-vreesindex onder de 20 zakken om het venster van de IPO-markt te openen, want in een zeer volatiel klimaat hebben bedrijven en underwriters het moeilijk om een reële waarde te bepalen waartegen het aanbod aantrekkelijk zal zijn voor beleggers en het nodige kapitaal zal opbrengen. Daarom moet het betreden van de open markt worden uitgesteld. 

De Amerikaanse inflatiecijfers voor oktober bleven achter bij de verwachtingen; dit verminderde de druk op groeiaandelen en droeg bij tot een neerwaartse bijstelling van de prognoses voor het tempo van de renteverhogingen door de Fed. De markt blijft wachten op de uitgestelde beursgang van grote bedrijven als Stripe, Databricks en Plaid in het komende jaar: 

- Stripe is een van de snelst groeiende fintechs, gewaardeerd op 74 miljard dollar. Stripe heeft producten in meer dan 120 landen en klanten zijn onder meer Zapier, Slack, Google, Instacart, Amazon en Shopify. 

- Databrics is een 38 miljard dollar kostende ontwikkelaar van software om big data snel te verwerken en klaar te maken voor analyse. 

- Plaid biedt een efficiënte manier om geldtransfers en betalingen te vereenvoudigen door een bankrekening te koppelen aan verschillende applicaties. De uitgever werd in 2021 gewaardeerd op 13,4 miljard dollar.

Bekijk meer potentievolle IPO aandelen.

Uitkomsten: de resultaten van IPO markt 2022 

Ondanks een volatiele omgeving zijn sommige van de in de afgelopen jaren geplaatste bedrijven erin geslaagd sterk op te veren na haar beursintroductie. 

Te midden van historisch lage koersen lieten IPO's in de voorgaande twee jaar een aanzienlijke groei zien. Toch was er al in november 2021 een terugval in de markt, nog versterkt door een sterke versnelling van de inflatie en een verhoging van de rente door de Fed. Daardoor ontstond een diepe en wijdverspreide correctie, die gepaard ging met een hoge volatiliteit. Dit is ook te zien aan de bekende IPO ETF, waarvan de meeste matig gepresteerd hebben.

De inflatie bleef in 2022 versnellen, en de marktdeelnemers deden steeds sterkere voorspellingen over de intensiteit van de verkrapping van het monetaire beleid door de Fed en de doelbandbreedte voor de basisrente. Tegen deze achtergrond steeg het rendement van 10-jarige Amerikaanse Treasuries van 1,3% in december 2021 tot 3,46% in december 2022. Omgekeerd daalden de noteringen van het ZPIF van november 2021 tot 5 december 2022 met 61,21%, terwijl de Nasdaq met 30% daalde. 

In een klimaat van stijgende koersen zijn de waarderingen van ondernemingen die van plan zijn een beursnotering te nemen, gedaald. Deze trend was bijzonder uitgesproken voor snelgroeiende emittenten, die het grootste deel van de IPO-markt innemen. Veel bedrijven hebben dan ook afgezien van hun IPO-plannen, en het aantal IPO's in 2022 was het laagste in 25 jaar (met uitzondering van het crisisjaar 2008). 

Emittenten die toch besloten een IPO te lanceren, hebben een scherpe daling gezien tegen de achtergrond van een verkrappend monetair beleid. In 2020-2022 gingen bedrijven meestal als starter naar de beurs, zodat het vrij lang duurde voordat ze na hun beursdebuut break-even draaiden. Slechts 15% van de bedrijven die in 2020 naar de beurs gingen, vertoonden een nettowinst in het eerste kwartaal na de beursgang. (Ter vergelijking: sinds 1995 was dit aandeel 43%). Toch hebben de record-lage koersen van de afgelopen jaren beleggers in staat gesteld voorrang te geven aan het groeipotentieel van emittenten op lange termijn. 

Sommige jonge bedrijven hebben nog steeds veerkracht getoond en hebben hun inkomsten en marges verhoogd ondanks een ongunstig macro-economisch klimaat. 

- De aandelen van MongoDB (MDB) daalden met 25% na het bekendmaken van de resultaten voor het tweede kwartaal, waarbij de eigen FY2023 EPS guidance in het bereik van -$0,28-0,35 kwam te liggen tegen de algemene marktconsensus van -$0,23. Voor het derde kwartaal slaagde het bedrijf er echter in een winst per aandeel van $0,23 te genereren tegen de verwachtingen van -$0,17. Hierdoor kon het management zijn FY2023 EPS-prognose verbeteren tot $0,29-0,31, terwijl de consensus het cijfer op -$0,31 zet. 

- ShockWave Medical (SWAV) is meer dan 95% gestegen vanaf de dieptepunten van mei, dankzij hogere inkomsten (het bedrijf heeft twee keer zijn prognose voor het hele jaar verbeterd). 

- De aandelen van Array Technologies (ARRY) herstelden van hun dieptepunt in mei en stegen 230%. De effecten werden gesteund door de goedkeuring van de decarbonisatiewet in de VS. De omzet- en winstprognose van het bedrijf voor het meest recente kwartaal lag boven de gemiddelde verwachting van de markt.

Opzoek naar inspiratie? Download onze gratis tools en boeken ter vermaak, of bekijk onze cursussen beleggen!

Disclaimer: dit artikel is geschreven door Freedom24. Bekijk haar website en het artikel voor de volledige disclaimer. Gebruikte afbeeldingen zijn gepubliceerd onder de aankooprechten van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze beleggingsadvies. Het kan zijn dat de analyse niet volledig is. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingen. Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. IPO beleggen, het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen, kan extra beperkingen met zich meebrengen. De voorspellingen of prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. 

Reacties
Categorieën