8 Valkuilen voor Beginnende Beleggers die je Geld Kosten
8 Valkuilen voor Beginnende Beleggers die je Geld Kosten
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
12/24/2019
13 min

8 Valkuilen voor Beginnende Beleggers die je Geld Kosten

12/24/2019
13 min

Niemand houdt van valkuilen. Zeker beginnende beleggers niet die geld willen verdienen in plaats van geld willen verliezen. Toch zijn er veel valkuilen voor beginnende beleggers die veel rendement kosten, of nog erger: geld verlies. Als beginnende belegger zal je logischerwijs deze valkuilen willen voorkomen. Het feit dat je dit artikel gaat lezen is al een heel goed teken. Je bent je bewust dat er valkuilen zijn, en dat je deze als beginnende belegger kan vermijden zolang je er maar bewust van bent. En dat gaan we dan ook doen! We gaan leren van 8 veelvoorkomende valkuilen voor beleggers en hoe we deze kunnen voorkomen.

Dit zijn de 8 valkuilen voor beginnende beleggers:

  1. Geen of te weinig kennis
  2. Niet genoeg onderzoek doen
  3. Te veel risico nemen
  4. Korte termijn denken
  5. Niet denken in termen van waarde (Value)
  6. Confirmation Bias (dit is een gevaarlijke)
  7. Geen of te weinig spreiding over verschillende beleggingstypes
  8. Te veel verschillende individuele aandelen

Laten we nu doorgaan en leren hoe we deze fouten voorkomen.

8 veelvoorkomende beginners fouten bij beleggen

Hieronder zien we 8 van de grootste valkuilen voor beginnende beleggers. Vermijd deze valkuilen, anders kost het je veel rendement of zelfs verlies. Beleg dan ook altijd met geld dat je kan missen, want je kan het ook kwijt raken door verlies.

Valkuil 1. Geen of te weinig kennis als beginnende belegger

Een van de grootste valkuilen die wordt geconstateerd bij beginnende beleggers is dat ze geen of te weinig kennis hebben. Klinkt logisch, maar hoe kan zoiets dan gebeuren? Voornamelijk komt dit door enerzijds overhaaste beslissingen en anderzijds de marketing van platformen waarbij je kan investeren. Gelukkig heb je beide valkuilen zelf in de hand, maar is het heel verleidelijk om maar gewoon te starten. Wanneer iemand in zijn of haar gedachten heeft besloten om te gaan beleggen, heeft die persoon meestal een urgente behoefte om zo snel mogelijk te starten. Een beetje hetzelfde als wanneer je een sport gaat beoefenen. Dan ga je niet eerst kennisboeken, artikels en eventueel cursussen lezen / volgen. Nee, je pakt een voetbal en begint gewoon: learning by doing.

Bij sport kan dit geen kwaad, maar bij beleggen ligt dit anders. Wees ervan bewust dat je geld kan verliezen met beleggen. Het is geen spel, maar het echte leven. Het principe van learning by doing is heel goed, en kan je wel uitoefenen door bijvoorbeeld het gratis beursspel van RTL Z. Dan kan je met fictief geld gaan beleggen en kijken hoe het werkt. Of je hebt het beleggingsplatform Flatex waarop je kan experimenteren. Een andere simpelere manier om toch te gaan beleggen zonder je eerst in allerlei zaken te verdiepen, is door iemand anders je geld te laten beleggen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Robeco of de BinckBank. Ook kan je kiezen voor fondsbeleggen. Overigens willen deze bedrijven maar al te graag dat je bij hun aansluit. Zo krijgen nieuwe leden bij BinckBank gratis 400 euro startgeld als je jouw geld door hun wilt laten beleggen.

Kennis opdoen voor als je zelf gaat beleggen

Toch zijn er veel mensen, zoals ikzelf, die liever zelf beleggen. Met name voor wanneer je kiest voor de lange termijn van > 10 jaar, kan dat heel interessant zijn. Zo is het prima mogelijk om op een relatief veilige manier zelf beleggen voor pensioen. Wederom geldt ook hier weer om alleen geld te beleggen dat je kan missen, en altijd voor de lange termijn belegging te gaan. Hoe dan ook, zelf beleggen kan je natuurlijk alleen doen als je ook begrijpt hoe het allemaal werkt. Een paar van mijn persoonlijke tips zijn:

  • Lees boeken over beleggen en investeren. Het beste boek dat ik kan aanbevelen heet “The Intelligent Investor” van Benjamin Graham. Dit is een klassieker, en bevat echt veel wijsheid omtrent beleggen. Ook daar worden enkele grote valkuilen voor beleggers besproken, die tot op de dag van vandaag nog steeds van kracht zijn
  • Volg eens een cursus over beleggen of bezoek een evenement met gastsprekers
  • Lees websites zoals Forbes.com, Investopedio.com en Investing.com. Ook de Nederlandse nieuwszender RTL Z is nuttig om meer bekend te raken met concepten van beleggen

Logisch nadenken leert ons dat hoe meer kennis we vergaren, hoe hoger onze kans dat we valkuilen voor beginnende beleggers zullen voorkomen.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Valkuil 2. Niet genoeg onderzoek doen

Te weinig onderzoek is een grote valkuil voor beginnende beleggers. Deze valkuil is niet hetzelfde als de beginnersfout van hierboven. Immers, als beginnende belegger kan je de juiste kennis hebben opgedaan over hoe beleggen werkt. Maar wanneer je gaat investeren in een bepaalde belegging, zal je wel genoeg onderzoek moeten doen. Deze valkuil is het meest gevaarlijk als het aankomt op individuele aandelen. Het is namelijk heel verleidelijk om individuele aandelen zoals Apple, Microsoft of Amazon te kopen. Deze geven hoge rendementen, waardoor je echt kan rijk worden. Maar wat men niet mag vergeten is dat dit enorme risico’s met zich meebrengt. En nu valt er nog wat te zeggen voor zulke grote bedrijven. Maar hoe vaak hoor je het wel niet dat iemand al zijn spaargeld kwijt is omdat hij heeft geïnvesteerd in een relatief onbekend fonds of aandeel dat hem werd aanbevolen door een vriend of “expert”.

Personen die bovenstaande mega fout maken, begaan twee zonden. Allereerst zetten ze al hun spaargeld in. Dit mag je nooit doen als je niet de risico’s en consequenties ervan begrijpt, accepteert en nog kan corrigeren. Ten tweede investeert hij geld op advies van een ander. Doe dit nooit. Verdiep je altijd enorm goed, alvorens je zoveel geld op het spel zet. En met goed bedoel ik dusdanig goed dat je de belegging nog beter kent dat je eigen vrouw… (hopelijk ken je haar goed 😉).

Hieronder heb ik een paar van mijn eigen kennisartikels als tip om mee te beginnen:

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Valkuil 3. Te veel risico nemen als beginnende belegger

Soms onbewust (gevolg van te weinig kennis) en soms bewust. Deze valkuil voor beginnende beleggers zien we maar al te vaak. En verleidelijk ook, want wie veel risico neemt mag ook een hoger rendement verwachten. Maar helaas kan dat ook een veel hoger verlies zijn. Zelf heb ik ook de neiging om te veel risico te nemen, vooral wanneer dat aankomt op individuele aandelen. Maar de slimme belegger neemt relatief weinig risico om een stabiel positief rendement te behalen. Geld verliezen is erger dan langzamer geld verdienen. Hieronder vind je enkele tips om deze valkuil te voorkomen.

Typisch advies om risico bij beleggen te verlagen zijn onder meer (maar niet uitsluitend tot):

  • Diversificatie / Spreiding
  • Ook spreiding onder verschillende beleggingstypes (vastgoed, aandelen, fondsen, …)
  • Beleg alleen met geld dat je kan missen
  • Beleg voor de lange termijn (minimaal 10 jaar, het liefst langer)
  • Afroom-tactiek: ieder jaar een percentage rendement verkopen om de winst te verzilveren, totdat het moment waarop je de initiële inzet 100% hebt terugverdient. Vanaf dat moment beleg je met “gratis” geld en is er eigenlijk geen risico meer.

Een laatste tip: ga voor safe. Rijk worden op lange termijn is relatief eenvoudig als je niet te veel risico neemt en het geduld behoudt. Een van de domste dingen die je kan doen is beleggen via duistere platformen zoals plus500. Ik weet het, veel schrijvers zoals ik maken promotie voor plus500. De reden hiervoor is simpel: voor iedere verkoop krijgen ze 800 euro (!) aan geld. Maar plus500 is geen beleggen maar gokken. Meer dan 75% verliest hun geld via dat platform, dus doe het a.u.b. niet.

Valkuil 4. Korte termijn vs. Lange termijn – hoe beginnende beleggers in de valkuil van de korte termijn lopen

In het bedrijfsleven, bij geld sparen, bij gezond eten, bij sporten, je ziet het overal. Het krachtveld tussen korte en lange termijn. Volgens mij weet iedereen het wel; denk aan de lange termijn en werk daar vandaag aan. Dat is een van de basisvoorwaarden voor succes. Maar desalniettemin lukt het veel mensen niet om vandaag te werken aan de lange termijn. Het is ook niet zo eenvoudig. En daarom is het een grote valkuil voor beginnende beleggers. Want ook bij beleggen is er de urgentie van de korte termijn, terwijl het rendement ligt op de lange termijn. Dit zie je niet alleen bij beginnende beleggers, maar ook bij hele ervaren beleggers. Een recente tweet van Trump, en de markt is in chaos. Dit is een verschijnsel van Myopia.

Myopia is een duur woord voor bijziendheid, het verschijnsel dat je iets van ver weg niet scherp kan zien maar van dichtbij wel. Myopia is een term die ook gebruikt wordt in het bedrijfsleven, en ik pas het zelf ook toe bij beleggen. Dit heeft een hele logische verklaring: als jij ergens heel kort op zit, wordt het moeilijk om er langs heen te kijken niet waar? Bij beleggers zie je hetzelfde. Hun zitten zo kort op het dagelijkse nieuws, dat ze geleefd worden door de dagelijkse nieuwsperikelen en emoties. Daarbij komt het beloningssysteem waarbij beleggers iedere dag rendement moeten halen. Ze gaan korte termijn handelen.

Goed, even terug naar mijn punt. Jij kan deze valkuil voorkomen door te denken aan lange termijn. Beleg in hetgeen waar je veel kennis van hebt, goed onderzoek naar hebt gedaan en waarvan de lange termijn toekomst rooskleurig is. Dit is de Buy & Hold-strategie: koop een aandeel (of belegging) en houdt dit 5, 10 of 15 jaar vast.

Afbeelding van Investopedia.com:

Valkuil 5. Niet denken in waarde (Value Investing)

Een klassieke beginnersfout bij beleggen is door mee te gaan in de hype of het heersende marktsentiment van dat moment. Dit zie je terug bij zowel stijgende als dalende aandelenmarkten, zonder dat hier een rationele (economische) verklaring voor is. De oorzaak: optimisme of pessimisme, wat beide vormen van emotie zijn. Maar gelukkig is daar Value Investing. De essentie van deze beleggingsmethode is volgens Warren Buffet: “value investing is buying stocks at less than their intrinsic value”. Waarbij hij later dit concept heeft ontwikkelt tot: “finding an outstanding company at a sensible price”.

Deze laatste uitspraak houdt in dat je goed moet onderzoeken (valkuil nr. 2) wat de onderliggende waarde van een bedrijf is. Dit doe je door het analyseren van de jaarbalansen. Daarbij komen termen zoals Boekwaarde en Price/Earning-ratio om de hoek kijken. P/E-ratio is de verhouding tussen de aandeelprijs en de winst. Een bedrijf met een lage P/E-ratio van onder de 10, betekent dat deze relatief goedkoop is of zelfs ondergewaardeerd. Dit kan voorkomen wanneer het heersende marktsentiment heel pessimistisch is, en dat beleggers massaal aandelen verkopen. Of nog beter: massaal dat ene specifieke aandeel verkopen. Dit kan goede verklaringen hebben. Maar in sommige zeldzame gevallen is het gewoon een super goed bedrijf wat zich tijdelijk (korte termijn) in “slecht weer” bevindt. Om het aandeel juist in deze periode te kopen, moet gunstige lange termijn vooruitzichten, geeft het allerhoogste rendement.

Als beginnende belegger kan je deze valkuil voorkomen door rationeel en logisch te blijven nadenken. Dit lukt echter alleen wanneer je goede kennis hebt over beleggen, maar ook over hoe je fundamentele analyses van bedrijven doet. Tegenwoordig zijn er bedrijven die dit voor je doen, zoals Bloomberg. Maar zelf logisch blijven nadenken is veel beter!

Valkuil 6. Confirmation bias als grote valkuil voor beginnende beleggers

Bias betekent een soort van vooroordeel of vooringenomenheid. De hersenen zitten vol met biases, omdat het een filtering is van de gigantische hoeveelheid informatie die de hersenen moeten absorberen en verwerken. Een bias bespaart onze hersenen tijd en energie, en maakt het sneller om beslissingen te maken. In de prehistorie, wanneer een beslissing het verschil kon maken tussen leven of dood, was zo’n bias nogal handig. Maar in het specifiek als valkuil voor beginnende beleggers is er de confirmation bias die “dodelijk” kan zijn en kan leiden tot grote verliezen. Simpel gezegd houdt de confirmation bias in dat als jij gelooft in A, je hersenen alleen informatie filteren die bewijs vormen dat A bestaat. Terwijl in realiteit B de waarheid is, maar je hersenen negeren deze informatie.

De confirmation bias is ook een oorzaak van te veel risico nemen bij beleggen. Niet alleen voor beginnende beleggers is dat een valkuil. Deze bias zorgt er namelijk voor dat jij heilig overtuigd raakt van een bepaalde belegging of aandeel. En wat doe je als je ergens heilig in geloofd? Precies, dan ga je er veel geld opzetten. Want ja, als je gelijk hebt dan is het een gouden investering en word je misschien wel in een keer miljonair. Dit is zo’n krachtige bias dat dit een van de moeilijkste valkuilen voor beginnende beleggers is om te vermijden. Het enige redmiddel is en blijft diversificatie van je beleggingsportefeuille. Dat wil zeggen, je pot met geld beleggen over verschillende beleggingen en aandelen.

Ik kan je zeer sterk aanraden om je eens te verdiepen in neuropsychologie en dan specifiek over biases van hersenen. Dat geeft heel veel inzicht in hoe wij redeneren en waarom we totaal onlogische emotionele beslissingen maken. Heel interessant en zowel toepasbaar bij beleggen, in de zakenwereld als bij sociale relaties.

Valkuil 7. Geen of te weinig spreiding over beleggingen

In principe is deze valkuil een uitwerking van de valkuil tot te veel risico nemen als beginnende belegger. Er is een hele theorie achter risico en risicodiversificatie binnen het beleggen. Dat ga ik niet in dit artikel uitleggen, omdat het te veel omvattend en onnodig complex is. Wel kan ik je een paar tips meegeven om te onthouden als het aankomt op risicospreiding.

Zo heb je bij aandelen het individuele risico van een aandeel. Dit is het risico dat een specifiek aandeel wel of niet goed presteert, bijvoorbeeld omwille van een ongunstige strategische marktpositie (slechte winstgevendheid, weinig verkoop, et cetera). Het individuele risico staat gedeeltelijk los van het marktrisico. Het marktrisico is de gehele aandelenmarkt, zoals de S&P 500 van de United States. Stel dat de S&P 500 super goed gaat, en beleggers zijn optimistisch. Dan zal een willekeurig aandeel hierdoor een zetje in de rug kunnen krijgen. Maar als het aandeel hele slechte jaarcijfers presenteert (het individuele risico), dan zal het aandeel toch flink in waarde dalen (value investing). Daarom is risicospreiding nodig, waarbij je meerdere aandelen koopt. Of nog veiliger, je gaat beleggen in indexfondsen en ETF’s.

Als je binnen de aandelenmarkt heel veel doet spreiden, dan verklein je het individuele risico van ieder aandeel binnen je portefeuille. Maar je hebt nog wel het marktrisico van de aandelenmarkt zelf. Wat nu als deze crasht? Daarom is het verstandig om nog meer te spreiden, door ook te beleggen in vastgoedfondsen, investeren in particuliere leningen en andere soort beleggingsfondsen. Persoonlijk vind ik met name vastgoedfondsen een interessante toevoeging voor een mooi rendement tegen relatief weinig risico. Waarom dat zo is, kan je teruglezen in mijn review over Exporo (een van mijn favoriete vastgoedfondsen).

Valkuil 8. Te veel verschillende individuele aandelen

En laatste valkuil voor beginnende beleggers die aansluit op het bovenstaande is de neiging tot te veel verschillende individuele aandelen kopen. Dit is geen tegenstrijdig advies. Spreiden is nodig, maar dit betekent niet het aankopen van honderd verschillende aandelen. Wederom kunnen we hiervoor het advies van Warren Buffet volgen. Ik kan niet precies terugvinden hoe het advies wordt genoemd, maar het komt overeen met een 20-strippenkaart. Buffet geeft aan om het kopen van aandelen te doen met een 20-strippenkaart. Je krijgt eenmalig deze stippenkaart, en daar moet je de rest van je leven mee doen. De essentie hierachter is dat je alleen aandelen koopt in de allerbeste bedrijven, waarvan je 100% zeker weet dat dit goede investeringen zijn. Denk eens even goed na over dit gouden advies, en wat er allemaal voor nodig is om 100% zeker te weten dat investeert in hele goede bedrijven.

We kunnen deze regel prima volgen als het aankomt op individuele aandelen. Dus koop maximaal om en nabij de 20 individuele aandelen in je beleggingscarrière. Alleen als je er zeker van bent dat je een absolute winnaar hebt gevonden. De rest van je geld kan investeren in Indexfondsen, ETF’s en andere beleggingen zoals hierboven al besproken. Op deze manier voorkom je een van de grote valkuilen voor beginnende beleggers.

Banner 160x600

Conclusie over fouten maken en valkuilen voor beginnende beleggers

In dit artikel hebben we 8 veelvoorkomende valkuilen voor beginnende beleggers besproken. Dit zijn helaas niet de enige, er zijn er nog meer. Beleggen is dan ook niet zo eenvoudig. Maar aan de andere kant moeten we het ook niet te complex houden. Het is immers een statisch feit van de afgelopen 100 jaar dat investeren een positief rendement op levert mits je de juiste beleggingen kiest. Zo heb ik uit jarenlange ervaring een top 8 beste investeringen samengesteld, waarbij de voorkeur uitgaat naar mooi rendement tegen laag risico. Gezien de vele valkuilen is het verstandig om te leren van andermans fouten. Anderzijds kan je het beleggen uitbesteden aan grote bedrijven, maar zelf beleggen is natuurlijk veel leuker 😉.

Hopelijk vond je dit kennisartikel heel waardevol en gaat het je helpen om veel rendement te behalen in de toekomst. Ik zou het erg waarderen als je dit artikel deelt met je vrienden. Ook kan je een reactie hieronder achterlaten. En voor meer van zulke artikels over beleggen kan je mij volgen via de nieuwsbrief of Social Media.

Reacties
Categorieën